Hallgrímur Helgason: Házvezetési tanácsok bérgyilkosoknak

Hallgrímur Helgason

Házvezetési tanácsok bérgyilkosoknak

Ford. Bartók Imre | Scolar Kiadó

Remek cím, melyből sejthetjük, hogy bőven lesz a regényben fekete humor, a fülszöveg olvasása után pedig már biztosan nincs kétségünk. A könyv az elejétől a végéig lendületes és szórakoztató, azonban jóval több helyzetkomikumra épülő könnyed nyári olvasmánynál: gyilkos szatíra az izlandi társadalomról.

Ha a szerzőnek az volt a célja, hogy kívülállóként lássunk rá Izlandra és az izlandiakra, nem is választhatott volna jobb főszereplőt/elbeszélőt a balkáni háborúban megedződött, majd New Yorkban a horvát maffia szolgálatába állt bérgyilkosnál, Tomislav Boksic alias Toxicnál. 

A 66 hibátlanul, fejenként egyetlen golyóval teljesített feladatot maga mögött tudó Toxic utolsó, 67. megbízása balul sül el, így menekülnie kell, és egy véletlennek köszönhetően a beszédes nevű amerikai tévés prédikátor, Friendly atya bőrébe bújva Izlandra érkezik – miután elegáns mozdulattal kitörte a nyakát. Vagyis egy olyan országban találja magát, ahol se fegyverek, se bordélyházak nincsenek, mindenki vadonatúj dzsippel közlekedik, és leveszi a cipőjét, mielőtt betenné a lábát a házba. Toxic már érkezése napján fellép vendéglátói vallásos műsorában, majd lassan beépül a családba. Egy ponton azonban kénytelen megszabadulni az atya szerepétől és visszavedleni azzá, aki valójában, és innentől (számomra legalábbis) meglepő fordulatot vesz a történet. Kiderül, hogy az izlandiak egyáltalán nem olyan ma született bárányok, mint gondolnánk, és az is előfordulhat, hogy a kegyetlen gyilkos együttérzést ébreszt bennünk.

Hallgrímur Helgason angolul írta meg a regényt, hogy jobban eltávolodhasson hazájától és anyanyelvétől, és belehelyezkedhessen az idegen helyzetébe; az így létrejövő könyv pedig tele van nyelvi leleménnyel: Toxic többek között a kiejthetetlennek és megjegyezhetetlennek tűnő izlandi neveket számára érthető szavakká alakítja, így például házigazdáiból Fókabaszón és Trolldóri lesz.

Társadalomkritika, izgalmas történet és fekete, már-már morbid humor – mindenkinek ajánlom!

Varga Veronika