Kristín Eiríksdóttir: Elín

Kristín Eiríksdóttir

Elín

Ford. Veress Kata | Polar Könyvek

A térben és időben több szálon futó történet két női sorsot mutat be apránként: megismerjük Elínt, az idősödő kelléktervezőt és Ellent, a fiatal tehetségként emlegetett művészlelket.

A reykjavíki Nagyszínház őszre bemutatót tervez a fiatal lány darabjából. A kellékkészítő Elín nem nagyon akarja elvállalni a megbízást, rég dolgozott már színháznak, az utóbbi 30 évben főleg filmes közegben mozgott. A két nő az olvasópróbán találkozik, nem is először – ezt viszont ekkor még egyikük sem sejti: a lánynak fogalma sincs, hogy volt már dolguk egymással, Elínnek pedig időbe telik, mire összerakja a mozaikdarabokat.

A fiatal Ellen néhai apja is nagy reménységű írónak számított annak idején, aki néhány alkalommal dolgozott is együtt Elínnel. De nemcsak innen ismerik egymást. Vajon kiderül a kapcsolatot átszövő titok Ellen számára is?

Az epizodikus felépítésű történet felváltva mutat meg részleteket a két nő életéből. Nemcsak a jelenükbe, de a múltjukba is bepillantást kapunk, illetve arra is fény derül, hogyan fonódott össze a sorsuk tudtukon és akaratukon kívül.

A váratlan, meghökkentő, drámai fordulatokban sem szűkölködő regény a szeretet, magány, kirekesztettség, erőszak, tragédia, elfogadás mellett a manapság társadalmi szinten talán még mindig kevés figyelmet kapó demencia témakörét is boncolgatja.

Az írónő a kortárs izlandi irodalom fontos képviselője, az Elín pedig második regénye, amely 2017-ben elnyerte az Izlandi Irodalmi Díjat.

Godó Melinda