Kristín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása

Kristín Marja Baldursdóttir

A sirályok kacagása

Ford. Veress Kata | Metropolis Media

„Jól felhúztad magad, de min is? Egy szerencsétlen nőn, aki vendégségbe jött Amerikából, és senkije sincs itt a nagyanyádon kívül? Mondott valami bántót? Át kellett adnod neki az ágyadat vagy a szobádat? Mit tett szegény, hogy gonosznak kiáltod ki?”

Nehéz helyzetben találja magát a kamaszodó Agga, akinek fenekestül felforgatja az életét egy titokzatos nőrokon, a megözvegyült Freyja hazatérése Amerikából. Nemcsak családja, de a falu többi lakója sem tudja, mit kezdjen az egykori teltkarcsú lánnyal, aki mostanra nagyvilági nő, igazi végzet asszonya lett. Agga az első pillanattól kezdve bizalmatlan vele, és nyomozásba kezd, hogy tetten érje. Az „ámerikai” dáma eközben politikai és szerelmi intrikákba ártja bele magát, Agga pedig egyre kevésbé tudja, mitévő legyen a gyanúsan viselkedő nővel…

Kristín Marja Baldursdóttir írása egyszerre komédia és drámai fordulatokban bővelkedő történet. Főhősei két világot képviselnek egyszerre: Agga a gyermeki tapasztalatlanság és a felnőttes intrikusság megtestesítője, míg Freyja a modern nagyvilági lét és a múltba nyúló varázslatos praktikák között mozog. Az ötvenes évek Izlandjának remekül megragadott hangulatát és a karaktereket pedig nemcsak a könyv lapjain, hanem Ágúst Guðmundsson kiváló mozifilmjében is élvezhetjük.

Gyönki Viktória

Hosszabb részlet a regényből itt olvasható.