Bergsveinn Birgisson: A fekete viking

Bergsveinn Birgisson: A fekete viking

Bergsveinn Birgisson

A fekete viking

Ford. Veress Dávid | Corvina Kiadó

A fekete vikinget Norvégiában évekig bestsellerként árulták, velem is így jött szembe először pár éve az oslói repülőtéren, de mivel kifejezetten csúnya volt a borítója, nem vettem meg. Kár volt. Műfajában szinte egyedülálló könyvről van szó. Egyszerre példaértékű filológiai, régészeti és történelmi kutatómunkán alapuló szakirodalom és élvezetes, önreflektáló regény. Rengeteg téves és félinformáció kering a vikingekkel kapcsolatban. A fekete viking segít tisztábban látni a képet.” – Veress Dávid

Geirmundur Heljarskinn, a „fekete viking” a legkorábbi, legelőkelőbb és leghatalmasabb izlandi honfoglaló volt – mégsem maradt fenn róla saga. Vajon miért? Mitől volt vajon más, mint a többi? Mi lehetett a titka, ha volt egyáltalán? És főleg, vajon miről szólna ez az elhallgatott történet?

Ennek a kérdésnek jár utána a szerző, Geirmundur Heljarskinn harmincadfokú leszármazottja, aki szájhagyomány útján fennmaradt részletekből, forrástöredékekből és helynevekből következteti ki és meséli el a fekete viking viszontagságokban és kalandokban gazdag, regényes élettörténetét a születésétől a haláláig. Mindeközben olyan lenyűgöző részletességgel tárja az olvasó elé a 9. századi Észak-Európa politikai, gazdasági és kereskedelmi viszonyait, hogy több tudományág eredményeire támaszkodó nyomozómunkája is mindvégig magával ragadja az olvasót. Nem véletlen, hogy a Paramount Pictures már meg is vásárolta a könyv megfilmesítésének jogát.

Bergsveinn Birgisson izlandi író és filológus Reykjavíkban született 1971-ben. Eddig hat regénye és több verseskötete jelent meg, többek között az Északi Tanács Irodalmi Díjára is jelölték. Jelenleg a norvégiai Bergenben tanít óizlandi poétikát és mitológiát.