Yrsa Sigurðardóttir: Vesztőhely

Yrsa Sigurðardóttir

Vesztőhely

Ford. Torma Péter | Animus Kiadó

„Megint hátba taszították, és Helgi most jött rá, hogy megállt és elbámészkodott. Botladozva indult tovább a kanyargós ösvényen. Felkaptatott egy lejtőn, majd, amikor a férfi rászólt, hogy álljon meg, úgy tett. Roppant engedelmes lett. Felnézett, és kábán meredt az előtte magasodó kettéhasadt feketesziklaalakzatra, amely mintha
 
A gyűrűk urából került volna ide. A két csúcs között vastag palló feküdt, mint valami gyaloghíd. Álmában elvetődött Mordorba? Mielőtt lomha agya bármilyen választ talált volna, megint meglökték, ezúttal az egyik szikla felé. Azt az elmúlt nyár száraz füve borította, így viszonylag könnyű volt felkapaszkodni rá, és Helgi a parancsnak engedelmeskedve ezt is tette. A további utasításokat követve nem sokkal a csúcs alatt megállt, és kilépett egy keskeny peremre a két sziklát elválasztó hasadék fölé. Kinézett a holdsütötte tengerre, amely olyan ártatlannak és szelídnek látszott a szél-csendben. Tökéletes illúzió…” 

— részlet a regényből

A krimi műfajában egyvalami mindig adott: valakit vagy valakiket meggyilkolnak, a hogyan viszont annál változatosabb. Természetesen Sigurðardóttir jelen kötete is bővelkedik izgalmakban, tele van megfejthetetlennek tűnő kérdésekkel, végül viszont – az olvasó nagy megelégedésére – minden kiderül.

Ahogy kézbe vesszük a könyvet, olyan, mintha álomba csöppennénk. De nemcsak mi, hanem az első oldalak hátborzongató helyszínén, a Bitó-kőnél bemutatott szereplő is, akiről viszont hamar kiderül: tévedett. Nem álom ez, hanem a véres valóság, ahogyan a folytatás is inkább különös, nyugtalanító események sorozata. Semmi sem az, aminek látszik, és hiába próbálnánk olvasni a nyomokból, valahogy nem áll össze a kép.

Az izlandi írónő sorozatának ebben a kötetében is fantasztikusan építi fel a szálakat, és amikor a rendőrök számára végre kezdene minden kikristályosodni, azt gondolhatjuk, végig átláttunk a szitán. Talán egy kicsit csalódottan is lapozunk, a következő oldalon viszont csavar fogad minket; minden a feje tetejére áll, ezzel növelve a feszültséget, hogy valójában még mindig nem tudjuk, ki a tettes!

Hangya Andrea