Guðmundur Andri Thorsson: Valeyri keringő

Guðmundur Andri Thorsson

Valeyri keringő

Ford. Veress Kata | Polar Könyvek

A Valeyri keringőben egy képzeletbeli izlandi halászfalu lakói hívnak minket táncba: Valeyri utcáit róva történetenként más-más ablakokon leshetünk be, és más-más szemszögből olvashatunk az általában több helybélit is érintő, éppen zajló vagy már elmúlt eseményekről. Mert ahogyan az a kis falvakra jellemző, mindenki mindenkit ismer (vagy ismerni vél), és alig akad olyan falubeli, akit ne fűznének a többiekhez ilyen vagy olyan, de leginkább kusza szálak. Ami pedig a táncot illeti: a művet nagyban meghatározó zeneiségnek, a vissza-visszatérő mondatoknak és motívumoknak köszönhetően a szöveg sajátos ritmusban, a keringő ütemére ragadja magával az olvasót.

Thorsson távolinak tűnő tájakra vezet el minket, amit azonban a barangolás közben látunk, a legkevésbé sem ismeretlen: nosztalgia, barátság, elvágyódás, múltbéli vagy aktuális sebek, szerelem, magány, hiányérzet, nagy tervek, családi tragédiák, elmúlás.

A kortárs izlandi irodalom kedvelői Jón Kalman Stefánsson, Hallgrímur Helgason, Auður Ava Ólafsdóttir vagy éppen Sjón után újabb meghatározó és egészen lírai szerzői hangot fedezhetnek fel a szigetországból, a kötet utószava pedig a fordítás nehézségeibe is betekintést nyújt.

Veress Kata

Guðmundur Andri Thorsson író, publicista, szerkesztő, parlamenti képviselő, az izlandi kulturális és közélet aktív szereplője, többek között A. A. Milne Micimackójának izlandi fordítója. 1957-ben született, édesapja a 2011-ben elhunyt Thor Vilhjálmsson, a modern noveau roman egyik izlandi meghonosítója volt. A publicisztikán kívül elsősorban regényeket ír, első kötete 1988-ban jelent meg. A Valeyri keringő a hatodik prózai műve, 2013-ban jelölték az Északi Tanács Irodalmi Díjára.