Arnaldur Indriðason: Reykjavíki éjszakák

Arnaldur Indriðason: Reykjavíki éjszakák

Arnaldur Indriðason

Reykjavíki éjszakák

Ford. Torma Péter | Animus Kiadó

Erlendur nemrég lépett be a rendőrséghez, még nem nyomozó, egyszerű közlekedési rendőr. Éjszaka dolgozik, amikor Reykjavík is tele van autóbalesetekkel, rablásokkal, részegekkel és verekedőkkel, és néha előfordulnak megmagyarázhatatlan halálesetek.

Egy nap vízbe fúlva találnak egy hajléktalant, akit Erlendur személyesen ismert, és egy fiatal nő is eltűnik, aki egy klubból tartott hazafelé. Mindkét ügyet hamar lezárják, de Erlendur ösztönei azt súgják, érdemes kutatni a két ember sorsa után. Nyomozásba kezd, s közben elkerülhetetlenül magába szippantja a város sötét oldala, ahol mindenki vagy bujkál, vagy menekül.

Részlet a regényből:

Most már valószínűleg késő volt az után nyomozni, hogy vajon mi okozhatta a tüzet, és hogyan terjedt át a födémgerendákra is. Hannibal ugyan tagadta, hogy ő lett volna a felelős, de nem feltétlenül volt akkor elég józan ahhoz, hogy emlékezzen rá. Amennyiben viszont igazat mondott, az azt jelentette volna, hogy valaki felemelte a riglit, benyitott a pinceajtón, egy-két lépésnyire belopózott, és egy égő gyertyával lángra lobbantotta a padlón heverő szemetet. Pillanatok műve lett volna itt tüzet gyújtani, aztán elszelelni. De milyen indítékkal? Tudta az elkövető, hogy Hannibal itt tartózkodik? Azzal a kifejezett szándékkal jött, hogy megölje őt? Vagy a gyújtogatásnak nem is volt semmi köze Hannibalhoz?

Arnaldur Indriðason Izland fővárosában, Reykjavíkban született, 1961-ben. Történelem szakon végzett a helyi egyetemen, majd évekig újságíró, forgatókönyvíró, filmkritikus volt. Első bűnügyi regénye 1997-ben jelent meg. Ezt számos további követte, jobbára azonos detektívcsapattal a főszerepben. Műveit eddig tizenkét nyelvre fordították le. Számos irodalmi elismerésben részesült. Két egymás utáni évben is elnyerte a skandináv krimiírók szövetségének díját, amire a díj történetében addig nem volt példa. Elsõ külföldiként jutalmazták a brit krimiírók szövetségének díjával, a sorozatunkban szintén megjelent Kihantolt bűnök című regényéért. Reykjavíkban él feleségével és három gyermekével.