Marie Aubert: Felnőtt emberek

Marie Aubert

Felnőtt emberek

Ford. Pap Vera-Ágnes | Scolar Kiadó

Főhősünk, Ida, a szakmájában sikeres, de a magánélete romokban hever. Nem sikerül komoly párkapcsolatot felépítenie, pedig egyre többet foglalkoztatja az anyává válás gondolata. Ezért úgy dönt, lefagyasztatja a petesejtjeit, ha mégsem találkozna a közeljövőben a megfelelő társsal. A családnak eme döntését a közös tengerparti nyaralóban akarja bejelenteni, ahol éppen anyja születésnapját ünnepelni gyűlnek össze. A húga azonban megelőzi, fontosabb hírt közöl mindenkivel, és ő szinte megsemmisül a bejelentés hallatán. A bejelentés, ami mindent megváltoztat. Pedig még valahol várható is volt, mégsem volt rá felkészülve.

Miért ilyen nagy az elvárás a nőkkel szemben? A főhős a saját nézőpontjából mutat meg mindent. A családi és személyes gondokat, amik miatt ő minden keserűségét és bánatát megpróbálja másokra hárítani, azt gondolván, ettől neki jobb lesz.

Egy család élete játszódik le a szemünk előtt. Egy olyan családé, ahol a problémák akár a mi problémáink is lehetnének – szeretetéhség, nulla kommunikáció, és az elszalasztott lehetőségek miatt egyhelyben maradt életek.

Külön hangsúlyt kap a könyvben a két testvér ellentéte, a Jó gyerek és Jó testvér szerepének eljátszása néha nehéz. Nagyon nehéz. De talán nem lehetetlen.

Hangya Andrea