Agnes Ravatn: Madarak ítélőszéke

Agnes Ravatn

Madarak ítélőszéke

Ford. Tarr Bori | Tericum Kiadó

Két számkivetett a norvég fjordok partján. Két titok. Ahogy feszül a múlt szorítása, úgy válik lehetetlenné a menekülés, és már a vezeklés sem segít…

Allis, a televíziós műsorvezető egy botrányt követően otthagyja a munkáját és a férjét, és önkéntes száműzetésbe vonul egy isten háta mögötti fjord partján. Házvezetőnői munkát vállal Sigurd Baggénál, a jóképű, férfias, de mogorva és rejtélyes férfinál. Miközben a férfi feleségének visszajövetelére várnak, furcsa kapcsolat alakul ki közöttük, amely a kezdeti rideg alá- és fölérendeltségből vonzalommá, majd beteges ragaszkodássá alakul.

Milyen titkokat rejteget a zárkózott férfi? Le lehet-e zárni a múltat és új életet kezdeni?

A pszichológiai mélységeket feltáró skandináv regény élet és halál, bűn és bűnhődés kérdéseit feszegeti, és az első perctől az utolsóig, amíg el nem éri a drámaian sokkoló véget, fogva tartja az olvasót.Agnes Ravatn 1983-ban született Norvégiában, író és publicista. 2015-ben Norvégia tíz legígéretesebb fiatal regényírója közé választották. A Madarak ítélőszéke második regénye, amelyet számos irodalmi díjjal kitüntettek, és több mint tíz nyelvre lefordítottak. A főleg nynorskul író szerzőket kiadó Samlaget-nél megjelent regényt színpadra állították Oslóban, és hamarosan film is készül belőle.