Andri Snær Magnason: Időről és vízről

Andri Snær Magnason

Időről és vízről

Ford. Patat Bence | Gondolat Kiadó

„Úgy tűnik, mintha azokat, akik a világot a pénz, a forgalom és a gyártási kapacitás alapján határozzák meg, megakadályozták volna abban, hogy biológiai, geológiai vagy ökológiai ismereteket szerezzenek. Statisztikákat számolnak, és optimizmus fogja el őket. Azt, ami a föld számára végzetes, és a jövő szempontjából fenntarthatatlan, a ‘pozitív gazdasági kilátások’ kifejezéssel leplezik el.” — részlet a könyvből

Andri Snær Magnason könyve a tudományos ismeretterjesztés legjobb hagyományait folytatva mélyen személyes, ugyanakkor messzemenően globális nézőpontból közelít a klímaváltozás témájához.

A szerző, akinek korábban már három kötete megjelent magyarul – köztük a közeli jövőben játszódó, fergeteges humorral és fantáziával megírt disztópia, a LoveStar és egy nem kevésbé eredeti szemléletű fantasy, az Időláda –, ezúttal sem okoz csalódást rajongóinak. Magnason vérbeli mesélő, aki a súlyos téma ellenére utánozhatatlan iróniával és humorral vezeti be az olvasót a klímaváltozás okainak és hatásainak vizsgálatába, élvezetes könyvvé összegyúrva mitológiát és tudományt, útibeszámolót, beszélgetéseket (például a dalai lámával) és családi történeteket (így saját nagyszüleiről, akik mézesheteiket egy gleccserexpedíción töltötték).

Magnason lírai videója (angol nyelven, magyar felirattal) a kötetet ihlető legfontosabb gondolatokról, illetve a szerzővel 2021. szeptember 22-én, a PesText Fesztivál keretében készült beszélgetés itt megtekinthető:

„A tengerek savasodása az egyik legnagyobb léptékű geológiai jelenség, amely a földön az elmúlt 50 millió évben végbement. És itt egy újabb fogalom, amelyet nehéz felfognunk. Az idő. Noha az idő állítólag lineáris, nem könnyű elképzelni, hogy a tengerek az elkövetkező száz évben többet változnának, mint az elmúlt 50 millió évben. Az izlandi honfoglalás óta eltelt idő rendkívül rövid, mindössze tizenkétszer annyi, mint a nagymamám élete. Izland története tizenkét nő egybefolyó története. Tizenkét lány megszületik, majd éli az életét, amely villámgyorsan eltelik. Tizenkét idős asszony, aki kinyújtja a kezét, mint a vízitornán, és a tenyerük összeér. Ragyog a szemük, mivel az idő olyan gyorsan telik, hogy a szemük nem veszi észre, hogy mindjárt százéves. Az idő olyan gyorsan telik, hogy Jézus csak huszonegy nagymamányival ezelőtt született. A nagypapákkal együtt is elférnének egyetlen buszon. Az ember legrégibb emlékei ötezer évesek, és azok az események is mintha tegnap történtek volna. A tengerek 50 millió éves történetéhez képest maga az emberiség is csak tegnapelőtt jelent meg.” — részlet a könyvből