Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde

Hónővér

Ford. Patat Bence | Cser Kiadó

Petykó Kamilla Gréta (10 éves) ajánlója
a szegedi Somogyi-könyvtár Odesszai Fiókkönyvtára jóvoltából


„- Mert nem akarom elfelejteni, mennyire szomorú voltam – mondtam, immár hangosabban. – De azt sem akarom elfelejteni, milyen vidám is volt Júnó. Szeretnék mindenre emlékezni. És Júnó örökké itt marad akkor is, ha meghalt. A halottak ugyanis nem tűnnek el csak úgy. Továbbra is itt vannak közöttünk – mondtam szinte már kiabálva. – Júnó továbbra is a családunk része.”

– részlet a könyvből

Ebben a szép idézetben benne van a könyv témája, lényege: a gyász feldolgozása köré fonja történetét, ami ugyan lassan indul, de aztán ahogy kezd összeállni a kép és kirajzolódni a sok érzés, egyre inkább elvarázsolja az olvasót. Én a végére nagyon örültem, hogy elolvastam.  

A főszereplő fiú, Noel 10 éves, és elvesztette a testvérét. Ezt egy felnőtt számára is nehéz elviselni, de a gyerekeknek talán még nehezebb. Noel barátságot köt egy kislánnyal, aki segít neki rájönni, hogy ahhoz, hogy a család újra szeretni tudjon és ne a szomorúság uralkodjon felettük, neki kell tennie valamit. Olyan lesz ez a kisfiú, mint egy kicsi szuperhős. Szeretem az ilyen történeteket, ahol a gyerekeknek szinte varázserejük van. Ez egy olyan mese, ami talán mégsem valódi mese, hanem hétköznapi emberek hétköznapi érzései. Tele van reménnyel, szeretettel és sok-sok csodával. Az író olyan részleteket ír le, amik segítenek elképzelni a környezetet, a rejtélyes fordulatok pedig igazán izgalmassá teszik a könyvet. Ha elolvasod, nagyon sok meglepetés vár! 

Az illusztráció gyönyörű, kidolgozott, precíz munka. Nagyon szépek a színek, és minden oldalon illenek a történet hangulatához. 

Én is 10 éves leszek decemberben, és nagyjából ettől a kortól ajánlanám, még a felnőtteknek is. Mivel nagy rajzok vannak benne és nagybetűs, hamar ki lehet olvasni, nekem három nap alatt sikerült.