Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Sissel-Jo Gazan

Fehér virágok

Ford. Sulyok Viktória| Jaffa Kiadó

Sissel-Jo Gazan új regénye szövevényes, izgalmas és felkavaró történet. Ahogy már megszokhattuk tőle, az írónő mesterien ötvözi a tudományt a krimivel és a társadalomkritikával. 

A kilencvenes évek elejének Dániájában, pontosabban Samsø szigetén játszódó események mesélője a kamasz Jenny, aki a sztori végére válik fiatal felnőtt nővé.

A sziget kis falujából eltűnik a 17 éves Bettina, aki Jenny unokatestvére és legjobb barátja, Tessa anyukájának, Monának a nevelt gyereke. Mona számos saját és örökbe fogadott gyereket nevel, de alkoholproblémái, anyagi gondjai miatt elhanyagolja őket. Jenny édesanyjával, Kisserrel él együtt, aki Mona szöges ellentéte, felelősségteljes és gondoskodó anya, ráadásul bántalmazott fiatalokat istápol otthonában. Kisser – ahogy édesapja, a lányok imádott nagypapája, valamint ikerbátyja, a folyton el-eltűnő Jimmy is – tetováló művész. Bettina eltűnése csupán az első a szigeten elkövetett szörnyűségek sorában, melyekre fokozatosan derül fény. Jenny családja, Mona saját és nevelt gyermekei, az édesapák, a falu lakói és Kisser pártfogoltjai mind részesei a történetnek, melynek összefüggéseire Jenny, aki örökölte dédnagyapja, a híres botanikus tehetségét és lelkesedését a növények iránt, fokozatosan derít fényt, miközben személyiségének, értékrendjének alakulását is nyomon követhetjük. A borzalmak ellenére a történet mégis szívmelengető és humoros, ráadásul letehetetlenül izgalmas.

A sok szálon futó cselekményben megismerhetjük a nagypapa és az ikrek történetét, a kilencvenes évek Dániájának társadalmi problémáit, fény derül Jenny dédnagypapájának titkaira, valamint a tetoválás művészetéről és annak történetéről is sok mindent megtudhatunk.

Sissel-Jo Gazan (1973–) napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb dán regényírója. Gyerekkorában édesanyjával három éven át utazgatott a Földközi-tengeren, élményeiket levelekben osztották meg ismerőseikkel – innen ered a történetmesélés iránti szenvedélye. Végzettségét tekintve biológus, sokáig tudományos kutatóként is dolgozott. Műveinek témáját elsősorban a természettudomány izgalmas, versengéssel és hatalmi harcokkal teli világából meríti, könyveit ma már közel húsz országban adják ki. A The Guardian a „skandináv noir” műfaj egyik legjelentősebb képviselőjének nevezte. A dinoszaurusz tolla és a Tintagomba című, nagy sikert aratott regényei után ez a harmadik könyve magyarul.