Kerstin Ekman: Farkasvér

Kerstin Ekman

Farkasvér

Ford. Dobosi Beáta | Libri Kiadó

Ketten figyelik egymást a januári farkasordító hidegben. A hetvenedik születésnapját ünneplő Ulf, a fővadász és egy gyönyörű hímfarkas, Hosszú Láb, ahogyan Ulf elnevezi. Az állat megszemléli az embert, aki a köreibe tévedt, míg a fővadász távcsövön figyeli a vadállatot, aki az ő földjén zsákmányol. Ez a véletlen találkozás, a hetvenedik születésnap, az évkezedet és egy koszorúérgörcs azonban mintha mindent megváltoztatna. Ulf másképpen kezdi látni a természethez, az állatokhoz való viszonyát, de az egész életét is. A számára becsukódni készülő világban szembesül az általa és felmenői által elejtett állatok sokaságával, a gyengülő fővadászi szerepével és az élet végességével is. Nyugalomba vonul, eltemeti öreg kutyáját, miközben küzd a koszorúérgörccsel és Hosszú Láb tiszteletet parancsoló tekintetével. A gyönyörű hím ott áll a januári hóban és őt nézi. Ulf fejében összekeveredik álom és valóság, a toportyán és önmaga – miközben farkasszemet néz a halállal.

A faluban és az erdőben ezalatt különös események történnek: felborul ember és természet jól kialakított viszonya, a békés otthonokat véres támadások dúlják fel. Valaki vagy valami győzni akar. De ki a vadász, és ki a zsákmány? És vajon hív-e a vadon, és győz-e a vér szava?

Kerstin Ekman Farkasvérében olyan egzisztenciális kérdések kerülnek elő, mint élet és halál, fiatalság és öregség, ember és emberiesség, állat és állatiasság, ember és természet viszonya, az ember felelőssége, de az is, hogy mit tehet ember és állat a saját „falkájáért”, a természet megőrzéséért és a jövőjéért.

Pogonyi Ildikó

Kerstin Ekman (1933–) svéd író, a svéd irodalom modern klasszikusa. Magyarul olvasható további regényei: Lélekharang, A víznél történt, Egy gyilkos praxisa.