Karl Ove Knausgård: Álmok (Harcom 5.)

Karl Ove Knausgård: Álmok (Harcom 5.)

Karl Ove Knausgård

Álmok (Harcom 5.)

Ford. Patat Bence | Magvető Kiadó

„Az Álmok talán a Harcom sorozat legizgalmasabb kötete: kiderül belőle, mennyi harc előzte meg, amíg Karl Ove Knausgård felnőtté, és egyben valódi íróvá vált. Az olvasó előtt felvillannak a kezdeti kudarcok, a visszautasítások, az önbizalomhiány, az alkotói válság és féltékenység, ráadásul Knausgård a korai írásait sem hagyja említés nélkül, legyenek azok bármennyire kiforratlanok. Mire a könyv végére érünk, még jobban értékeljük majd azt a hatalmas írói teljesítményt, amit ez a hat kötet jelent.” – Rostás Eni

Utolsó előtti kötetéhez érkezett Knausgård nagyszabású regényfolyama, a Harcom. Az Álmokban a fiatal felnőtt Karl Ove Bergenbe költözik, hogy a helyi íróakadémiára járjon, és teljesen az írásra koncentrálhasson. Az akadémián, ahol mások mellett Jon Fossétől próbálja elsajátítani a prózaírás íratlan szabályait, egymás után érik a kudarcok. Hamarosan alkotói válságba kerül, miközben körülötte sorra publikálják könyveiket az ismerősei. A regényben tizenkilenc éves korától a harmincas évei elejéig követhetjük Knausgård szerelmeit, szorongásait, összetört és megvalósult álmait. Időközben megismerkedik első feleségével, Tonjéval, elveszíti a nagyszüleit és rettegett apját, és első könyve, A világon kívül megjelenése után egész Norvégia megismeri a nevét.

Az Álmok az íróvá és férfivá válás kegyetlenül őszinte története, s emellett a kortárs norvég irodalmi élet szórakoztató krónikája.