Linn Skåber: A szívem egy bezárt bódé

Linn Skåber

A szívem egy bezárt bódé

Ford. Iván Andrea | Scolar Kiadó

„Kicsit el vagyok foglalva. Épp egy kamaszszületésben vagyok” – írja Linn Skåber. Erről az állapotról szól ez a könyv. Egymástól teljesen különböző karakterű, családi hátterű kamaszok belső gondolataiba leshet be az olvasó. Belekóstolhatunk egy fiatal fiú szorongásába saját gyermetegsége és kisebbségi érzése miatt, amint ámulattal és irigységgel csodálja hirtelen nővé vált osztálytársait. Átérezhetjük, milyen mély düh és tehetetlenségérzés kavarog abban a kamaszban, akit elhagyott az anyja, hogy egy idegen férfival kezdjen új életet. Előtör a viszonzatlan szerelem fájdalmas valósága. A lemondás a gyermeki felszabadultságról a felnőtteknek való megfelelés érdekében. A másik nem közelsége utáni bátortalan vágyakozás. A saját test iránt érzett undor. Minden, ami a kamaszkor szépségéhez és mélységes valóságához tartozik. 

A szerző harmincegy rövid fejezeten keresztül, teljes őszinteséggel szólaltatja meg szereplőit, miközben a szövegek hangulatát gyönyörű és igencsak találó képek ábrázolják.

Míg az egyik oldalon felnevetünk egy-egy kissé bizarr félmondaton, a következőt olvasva összefacsarodik a szívünk egy éppen gyászoló tizenéves miatt. Nagyon különböző vallomásokból áll össze ez a szórakoztató, megrázó és sokszínű kötet: soha nem tudhatja az olvasó, mire számíthat a következő oldalon. Épp úgy, mint a kamaszkorban.

De vigyázat, ha közel engedjük magunkhoz mesélőink történeteit, még az is megeshet, hogy magunkra ismerünk!

Sarkadi Berta