Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Klaus Hagerup

A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Ford. Pap Vera-Ágnes | Scolar Kiadó

Fóris Hanna (11 éves, 6. osztályos) ajánlója
a szegedi Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtára jóvoltából

Eleinte lehet, hogy ti sem szerettetek könyveket olvasni…, utána persze rájöttetek, hogy a barátok nem mindig vannak mellettetek…, így mégis könyvet vettetek a kezetekbe. És miután elkezdtetek olvasni, rájöttetek, hogy olvasás közben bármi megtörténhet, bárkivé válhattok, a könyvek mindig ott vannak nektek!

Így volt ez Annával is, aki csak egy dologtól rettegett, igazából attól, amitől mindenki: az öregedéstől. A maga 10 évével a barátaihoz, a könyvekhez menekült. Mondhatnánk úgy is, hogy a könyvekbe menekült. Az elmúlás gondolata nagyon foglalkoztatta, mert lassan közeledett a szülinapja.

Ideje nagy részét a könyvtárban töltötte a könyvtárossal, Monsen nénivel. Ő volt a barátja, mert rengeteg jó könyvet ajánlott neki.

Sajnos a könyvtár kopár volt: sok könyv kevés emberrel. Emiatt Monsen néni nagyon szomorú volt. Csak ketten dolgoztak ott Milton Berg úrral, aki a raktárban tevékenykedett. Az ő dolga volt a nem olvasott könyvek megsemmisítése.

Anna ennek hallatán teljesen összetört, hisz tudta, ha a könyvek megsemmisülnek, a benne élő emberek is meghalnak. Dühöngve tett egy kijelentést, miszerint majd ő megmenti a könyveket. Ez nagyon jó ötletnek tűnt, de a megvalósítása kevésbé volt ennyire könnyű feladat. Monsen néni a partnere volt ebben, és első gondolatuk az volt, hogy ki kell olvasni a könyveket, aminek Anna azonnal neki is látott. Heteken keresztül olvasott, de rájött, ez a feladat kifog rajta.

Monsen néni egy utolsó könyvet ajánlott neki egy „ismeretlen” írótól Az elvarázsolt erdő címmel. A főhős egy kisfiú volt, aki ugyancsak félt az öregedéstől, mint Anna. A lány nagy reményekkel elkezdte olvasni a könyvet, de a történet végén csalódnia kellett. Nem volt ugyanis vége…

Anna iskolai mentőakcióba kezdett, hogy kiderítse az utolsó oldal tartalmát. A sok nyomozás ellenére végül mégiscsak ő oldotta meg a rejtélyt és fejezte be a történetet méltó módon.