Linda Boström Knausgård: A Helios-katasztrófa

Linda Boström Knausgård

A Helios-katasztrófa

Ford. Papolczy Péter | Jaffa Kiadó

A Helios-katasztrófa költői elbeszélés apáról és lányáról, valamint egy fájdalmas téveszmében élt életről. 

Szuggesztív és szimbolikus, Pallasz Athéné mítoszára utaló jelenettel indul a könyv: a főszereplő, Anna, csillogó vértezetben, apja fejéből kipattanva születik a világra. Megölelik egymást, és egy intenzív pillanatra apa és lánya erőteljes és mély összetartozást érez. A következő pillanatban az akut skizofréniával diagnosztizált apát mentőautó viszi a pszichiátriára, Annának pedig egyedül, sérülékenyen, páncélját hátrahagyva kell megpróbálnia új életet kezdeni.

A különös fiatal lány egy gondoskodó, mélyen vallásos család gondozásába kerül egy svéd kisvárosban, ahol éjszaka síel, a Földközi-tenger térképét tanulmányozza, és „nyelveken beszél” – ez utóbbiról kiderül, hogy görög. Leginkább azonban az apjára gondol, és arra, hogyan láthatná őt újra. Levelezni kezd vele, és az utána való vágyakozás a kibírhatatlanságig fokozódik benne, így nemsokára ő is pszichiátriai intézetbe kerül súlyos depresszióval.

A könyv ettől kezdve szívszorító beszámolójává válik a fiatal lány mentális leépülésének. Anna egyre kevésbé érzi otthon magát a saját testében és elméjében, az élet egyre elviselhetetlenebb számára. 

Nemcsak a regény kezdő jelenete idézi meg Athéné mítoszát, de a görög mitológia más szereplői is fel-felbukkannak a könyvben, melynek címe egyben utalás a 2005-ös katasztrófára is, amikor a Helios Airways repülőgépe lezuhant görög földön.

Linda Boström Knausgård (1972–) svéd író és költő. A Helios-katasztrófa első regénye, amellyel elnyerte a Mare Kandre svéd író- és költőnő emlékére alapított díjat. Második regényét, a szintén magyarul is olvasható Isten hozott Amerikában címűt jelölték a legrangosabb svéd irodalmi díjra, az August-díjra.