Jørn Lier Horst: Vadászkutyák

Jørn Lier Horst: Vadászkutyák

Jørn Lier Horst

Vadászkutyák

Ford. Török Ábel | Animus Kiadó

Tizenhét évvel ezelőtt Cecilia Linde, a gazdag családból való tinilány elrablása és meggyilkolása egész Norvégiát megrendítette. Gyilkosa most szabadul, és azonnal ügyvédet is fogad, ugyanis azt állítja, hogy ártatlanul ítélték el. Érvei olyan meggyőzőek, hogy William Wistinget, aki annak idején a nyomozást vezette, hamarosan felfüggesztik bizonyítékhamisítás vádjával. És mintha ez nem lenne elég, a történelem megismétli önmagát: egy újabb fiatal lány tűnik el, ugyanolyan rejtélyes körülmények között, mint egykor Cecilia.

Wisting lánya, Line, aki bűnügyi tudósítóként dolgozik, úgy határoz, hogy kerül, amibe kerül, segít apjának tisztázni a nevét.

Részlet a regényből:

„Wisting lehunyta a szemét, és elképzelte, mi történhetett tizenhét éve, azon a meleg nyári napon. Cecilia mit sem sejtve futott a földúton. A fák levelei között átszűrődtek a napsugarak. A lány testre tapadó edzőszettje megmutatta izmai mozgását. A haját lófarokba kötötte, copfja minden lépésnél ide-oda lobogott mögötte. A fejhallgatójából egész halkan kiszűrődött a zene. Seal. Kiss From a Rose. Pólójára sötét foltokat rajzolt az izzadság. Wisting képzeletében még mindig Rudolf Haglund várt a kereszteződésben, a nyitott csomagtartó mellett. Fehér póló, farmernadrág. Közel ülő szemek, törött orr, cigaretta. Amikor meglátta a lányt, eldobta a csikket, és körülnézett, hogy megbizonyosodjon róla, senki sem látja. Aztán amikor Cecilia elhaladt mellette, rávetette magát. Szorosan átölelte, befogta a száját, és betuszkolta a csomagtartóba.”

Jørn Lier Horst 1970-ben született Bamble városában. 2004-ben adták ki első regényét, és mára Norvégia egyik legjelentősebb krimiszerzőjévé vált. William Wisting-sorozatát a legnépszerűbbek között tartják számon. Az író korábban maga is nyomozóként dolgozott Larvikban, így a rendőrség munkáját és a nyomozás menetét regényeiben is igen realisztikusan, precízen mutatja be. Vadászkutyák című könyvével 2013-ban elnyerte a legjobb skandináv kriminek járó díjat, az Üvegkulcsot. Történetei mind az olvasók, mind a kritikusok körében elsöprő sikert arattak.