Hedvig Montgomery: Szülői varázslat 1.

Hedvig Montgomery

Szülői varázslat 1.

Ford. Rácz Kata | Partvonal Kiadó

„A szülői varázslatot a nagyon is felejthető, szürke hétköznapokban kell keresni. Gyereknevelés ugyanis a kedd esti beszélgetés a vacsoránál, gyereknevelés, ahogyan szülőként társunkra nézünk, ahogyan gyümölcslevet töltünk a családnak, vagy ahogyan az ismeretlenekkel viselkedünk a boltban. Gyereknevelés az otthoni légkör, az, ahogyan játszunk, ahogyan beszélünk, és ahogyan viselkedünk a kertünkben, pelenkacseréléskor vagy házifeladat-megoldáskor. Ilyenkor tanulnak tőlük a gyerekeink, méghozzá sokkal többet, mint gondolnánk. A gyereknevelésnek sosincs vége, egyfolytában tart.”
– részlet a könyvből

A gyerekekkel való foglalkozás, a gyereknevelés, illetve a gyerekpszichológia terén mindig érdemes – és érdekes is – kitekintenünk, hogy mások hogyan közelítik meg a témát, milyen alapelveket vallanak és milyen nevelési szempontokat tartanak fontosnak. Manapság az északi országok módszerei egyre nagyobb figyelmet kapnak. Vajon ők tényleg sok mindent jobban csinálnak? Sikerül boldog(abb) és önállóbb gyerekeket nevelniük? Mi lehet a jó felnőtt-gyerek kapcsolat titka? És vajon csak az ő kultúrájukban lehetnek működőképesek az általuk alkalmazott technikák, vagy esetleg más országokban is beépíthetők a mindennapokba?

A norvég pszichológus és családterapeuta Hedvig Montgomery sorozatának első kötete egyfajta bevezető a további részekhez, amely általánosabb szemszögből taglalja a gyereknevelést mint folyamatos feladatot: kihangsúlyozza, hogy nem csak akkor nevelünk, amikor szidalmazni „kell”, és hogy a gyerekek nagyon jó megfigyelők. Központi szerepet kap az állandó terelgetés mellett az úgynevezett kötelék kialakítása és annak megtartása is, ami természetesen olykor kihívások elé állítja a szülőket.

Godó Melinda