Ingrid Carlberg: Nobel

Ingrid Carlberg

Nobel

Ford. Garam Katalin | Scolar Kiadó

Elbűvölő életrajz a titokzatos Alfred Nobelről – a dúsgazdag dinamitkirály szegénységben töltött stockholmi gyermekéveitől a végrendelete körül kibontakozott viharos drámáig. A helyszínek Szentpétervártól Hamburgon át Párizsig váltakoznak, és családi viszályok, szerelmi bánatok, kimagasló sikerek és végzetes csalódások szegélyezik. A Nobel című életrajz ugyanakkor rabulejtő leírása az 1800-as évek Európájának: a politikai konfliktusoknak és a tudomány zseniális fejlődésének.
Ez a történet a határok felrobbantásáról szól.

Az August-díjas író és újságíró, Ingrid Carlberg, több ország levéltárában kutatott, és mostanáig ismeretlen forrásokra lelt rá, melyek új fényben láttatják azt az embert, aki arról álmodott, hogy az emberiség javát szolgálja. Carlberg egy szigorú kutató tudományos alaposságát egyesíti az elbeszélő újságíró erényeivel. Könyvéhez hasonló összefoglalás eddig még nem született Alfred Nobelről és a Nobel-díj hátteréről.

„Kinek van ideje életrajzokat olvasni? Ki az, aki komolyan érdeklődik ilyen badarság iránt?” A szavak Alfred Nobeltől származnak. 2017-ben egy szürke-szomorú szerdai napon akadtam rájuk a Nobel Archívumban. Ezernyi levelet olvastam végig, számtalan dokumentumot kutattam fel. És akkor halálos döfést kapok, ráadásul éppen magától a főhőstől, aki 1887-ben fogalmazott ily módon.

Érzem, hogy nő bennem a feszültség. Kedves Alfred Nobel, mondanám neki, mutass egy kis tiszteletet. A könyv, amit írok, nem csak rólad, drámai életedről és viharos családi kapcsolataidról szól. Legalább annyira szól a korról is, amelyben éltél, és mindarról, ami téged elvarázsolt. Elsősorban a távíróra, a villanyfényre, a baktériumok felfedezésére, az atomokra, a mágnesességre, a háborúkra és a béke utáni vágyra gondolok. A tudományok forradalmára, amely magával sodort téged is, és amely kihívást jelentett az egyház hatalmával szemben, amit te annyira szórakoztatónak találtál. És természetesen gondolok mindazokra a könyvekre, amelyeket faltál, és azokra, amelyekről álmodoztál, hogy majd Te írod meg. Ugye, hogy nem lehet megérteni Téged és a Díjadat anélkül, hogy mindezeket meg ne írjam? Kedves Alfred Nobel, mondanám neki, adj nekem egy esélyt!

(részlet a könyvből)

Ingrid Carlberg (1961) író és újságíró. A 2008-ban megjelent Pillret (Pirula) című könyvéért Aranyásó újságírói díjban részesült. 2010-ben az Uppsalai Egyetemen díszdoktorrá avatták. 2012-ben az egyik legrangosabb svéd irodalmi díjjal, az Augusttal jutalmazták az Itt egy szoba és rád vár… – Raoul Wallenberg története című életrajzáért. 2020 óta a Svéd Akadémia tagja.