Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Stefan Ahnhem

Mínusz 18

Ford. Erdődy Andrea | Animus Kiadó

Egy végzetes autós üldözést követően egy piros BMW a vízbe hajt a helsingborgi kikötő mólójáról. A volánnál egy IT-szakember ül, aki mobiltelefonos játékok fejlesztéséből gazdagodott meg. Amikor felhozzák a testét a vízből, és felboncolják, kiderül, hogy a férfi már két hónapja halott, s azóta egy mélyhűtőládában tárolták a testét. A rendőrség bűnügyi osztályán olyan nyugalom honol, hogy Fabian Risk és kollégái szinte megörülnek a lefagyasztott milliomos esetének. Csakhogy a nyomozás különös eredményekre vezet, és kiviláglik, hogy ha nem jönnek rá gyorsan a gyilkos kilétére, újabb áldozat végezheti a fagyasztóban.

Eközben Dániában Dunja, miután másfél évig hiába keresett nyomozói állást, kénytelen közrendőri munkát vállalni. Ám amikor egy hajléktalan férfit kegyetlenül meggyilkolnak, képtelen megállni, hogy ne kezdjen magánnyomozásba, s útja hamarosan Helsingborg felé vezet.

Hátborzongató, szövevényes, könyörtelen. Le a kalappal Ahnhem előtt!

A stockholmi születésű Stefan Ahnhem egyike az elmúlt évek legsikeresebb szerzőinek a skandináv krimi művelői között. Több mint két évtizeden át dolgozott forgatókönyvíróként, ami regényírói stílusára is hatással volt. 2014-ben jelent meg A fantom című debütáló kötete, amely a pszichológiai thriller, az amerikai sorozatgyilkos-krimi és a skandináv krimihagyomány intelligens keveréke. Ahnhem a Crimetime Specsavers Award 2015-ös győztese.

Részlet a regényből

És ott jött ő.

A póló, amit viselt, valaha fehér volt, most azonban alvadt vér terítette be. Hasonlóan nézett ki az arca és két sebes keze is. Tekintete folyamatosan jobbra-balra járt, mintha meg akart volna bizonyosodni afelől, hogy mindenki tisztes távolságra marad tőle.

És így is történt. Sőt, néhányan bemenekültek a mellékutcákba, míg mások szorosan a házak falához lapultak. Egy kisebb csoport tréfálkozni és nevetgélni kezdett, s közben a nyakukat tekergették, a kandi kamerákat keresve. De nem volt egy sem.

Bármi is történt, valódi volt.