Scandinavian House

The Northernmost Point of Hungary

ikon_hegy

Our goal

 

The main goal of Scandinavian House Foundation (est. in 2003) is to promote Scandinavian culture, values, and lifestyle, as well as to tighten the connections between Hungary and the Nordic countries.

skandinavhaz_ikon

Our main activities

 

First and foremost, we organise cultural and educational events (concerts, film screenings, language clubs, book launches, performances, activities for children etc.) along with language courses, but our foundation publishes the Hungarian Journal for Nordic Studies Észak, too.

skandinavhaz_ikon

Who are we?

 

A voluntary based non-profit civil society organisation governed by an international board of trustees. We work closely together with the Nordic embassies in Hungary and many cultural institutions.

Volunteers

varga_vera

Varga Vera

Nagy Noémi

Nagy Noémi

Godó Melinda

Godó Melinda

Pogonyi Ildikó

Veress Kata

Végh Viktória

Maár Dorina

Veress Dávid

varga_vera

Varga Vera

Skandinavisztika szakon végeztem az ELTE-n sok évvel ezelőtt. Azóta is dán nyelven, főleg dánokkal dolgozom, és a férjem is dán. A Skandináv Ház Alapítvány munkájában a kezdetektől részt veszek önkéntesként. Fontosnak tartom a skandináv kultúra, értékek, emberszemlélet és életmód népszerűsítését. Csodálom az északi társadalmakat az összetartásukért, a közösség érdekében tett erőfeszítéseikért, a mindennapokban gyakorolt bizalomért és tisztességért, gyakorlatias szemléletükért és hatékonyságukért. Büszke vagyok a Skandináv Házra, hogy lassan 17 éve működik független szervezetként, önállóan gazdálkodva, önkéntesek irányításával és munkájával. Igyekszünk skandináv mintára demokratikusan, igazi közösségként dolgozni, és közönségünknek magas színvonalú, izgalmas programokat szervezni.

Nagy Noémi

Nagy Noémi

2012 óta vagyok a Skandináv Ház csapatának tagja, főként a nyelvtanfolyamok szervezésével foglalkozom. Germanisztika szakon végeztem az ELTE-n, majd fordítói diplomát szereztem, és később a munkám során is mindig fontos szerepet játszottak az idegen nyelvek. A folyamatos tanulást, fejlődést felnőtt korban is fontosnak tartom, és szerintem ennek egyik leghasznosabb és talán legszórakoztatóbb formája a nyelvtanulás. Az északi országok természeti kincsei és kultúrája különösen vonz, de van szerencsém nap mint nap megtapasztalni a skandináv nyelvek népszerűségét is, ennek köszönhetően sok lelkes nyelvtanulóval van dolgom.

Godó Melinda

Godó Melinda

Idegenforgalmat és transzkulturális kommunikációt tanultam, a finn Marimekko-design szerelmese, az északi mozi rajongója és a norvégminták csodálója vagyok. Skandinávia számomra elsősorban a csendet, nyugalmat, békét, harmóniát és tisztaságot képviseli. Példaértékűnek tekintem az északiak természet, embertársaik és a közös együttélés iránti tiszteletét. Fontosnak tartom a Skandináv Ház „hídépítő” munkáját, ezért is csatlakoztam 2020 márciusában. Örömmel tölt el, hogy betekintést nyerhetek az alapítvány háttérmunkájába, és ezáltal új területen próbálhatom ki magam, tanulhatok és fejlődhetek.

Pogonyi Ildikó

Évek óta önkénteskedem a Skandináv Háznál, de nemcsak segítek a szervezésben, hanem aktív résztvevője is vagyok a rendezvényeknek. Svédül tanulok, nagy szeretettel olvasok skandináv irodalmat, emellett a Ház programjain kívül is kíváncsian követem a skandináv kultúra történéseit. Önkéntesnek lenni nemcsak azért jó, mert új inspirációt, más nézőpontokat és nem szokványos kitekintést ad, hanem azért is, mert ez nagyszerű megállás a hétköznapokban, jó társaságban, jó ügyekért.

Veress Kata

A mai napig nem tudom, miért vagy hogyan történt, de középiskolás koromban egyszer csak úgy keltem fel, hogy nekem márpedig izlandit kell tanulnom. Innen szinte egyenes út vezetett az ELTE skandinavisztika szakára, és végül a norvég, német és fordító-tolmács szakok elvégzése után Reykjavíkban izlandiból is lediplomáztam. Azóta főleg szak- és műfordítóként működöm, a Skandináv Házhoz hazaköltözésem után kerültem. Részt veszek többek között az Észak folyóirat és az Ø Kiadó kiadványainak szerkesztésében, és időről időre izlandi tanfolyamot tartok, hogy Magyarországra is minél több eljuthasson Skandináviából.

Végh Viktória

2015-ben kezdtem a svéd nyelvvel és kultúrával komolyabban foglalkozni, de a Skandinávia iránti szenvedélyem jóval régebbre nyúlik vissza. Évek óta figyelemmel kísérem a Skandináv Ház tevékenységét, egy-két projektben már korábban is részt vettem, például segítettem a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra kitelepült északi standon. Nagy megtiszteltetés, hogy immár hivatalosan is a csapat tagja lehetek, és így egy számomra is fontos célért dolgozhatok inspiráló közegben.

Maár Dorina

2022-ben végeztem az ELTE-n skandinavisztika alapszakon, érdekel a műfordítás, a nyelvészet és minden, ami Észak.

Veress Dávid

Olyan hatéves korom körül találkoztam egy nagy dombornyomott földgömbbel, és amikor épp Norvégiát simogattam, tudtam, hogy ez az – azóta próbálok minél több Skandináviát magamba szívni. Később, az egyetem alatt behajítottak az óészaki kultúra mélyvízébe, amiben még mindig próbálok felszínen maradni. Az Észak folyóiratot együtt szerkesztjük Timár Bogival, Vajna Ádámmal és a feleségemmel, Veress Katával, akivel viszonylag sok időt töltünk Izlandon, és rettentő boldog vagyok, hogy majdnem mindenen együtt tudunk dolgozni. A Skandináv Ház pedig tényleg skandináv sziget Magyarországon. Remélem, vulkánsziget, mint Izland, és egyre csak nőni fog.

BOARD OF TRUSTEES

Marie Brolin-Tani

Swedish choreographer. She worked as a dancer, choreographer, and art director during her long carrier. Many dance projects were organised by her, and she worked together with the Ballet of Győr among others.

Henning Dochweiler

Folk high school principal and the head of Scandinavian House's Board of Trustees. He took part in creating the Danish Cultural Institute in Kecskemét, and directed the same institutes in Salzburg and Vienna. He held language and cultural courses at the Department of Scandinavian Studies at ELTE University.

Mária Fáskerti

The director of the Hungarian Friends Association in Norway. She was a fellow of Center for Ibsen Studies for 20 years, and translated several Hungarian novels into Norwegian. Currently she works as an interpreter, specialised translator, and language teacher. She lives in Norway.

Poul Müller

Danish lawyer and freelance adviser who worked as a politician until 2013 focusing mainly on healthcare issues, globalisation and international relations. He is interested in the connections of nations, and in Scandinavian and Hungarian social affairs.

Margrét Pála Ólafsdóttir

Icelandic schoolmaster, the founder and CEO of Hjallastefnan schools, the creator of the 'Hjalli' method for kindergartens and elementary schools where the children work in small single sex groups for the biggest part of their school day.

Attila Galambos

Cultural journalist, film critic, translator and editor with a degree in Scandinavian studies. He was raised in Denmark, and works with Scandinavian customers at his workplace at AVIS Budget Group.

SUPPORT US

 

Scandinavian House Foundation is a non-profit civil society organisation. Its activities are funded via donations of companies, the general public, and Nordic embassies, as well as competitions, and the revenues of language courses. It is fully operated by volunteers, and has no full-time employee.

 

If you would like to support our work, please consider donating below.

 

Thank you!