ikon_hegy

Célunk

 

A 2003-ban alapított Skandináv Ház Alapítvány célja a skandináv kultúra, értékek és életmód magyarországi népszerűsítése, valamint a Magyarország és a skandináv országok közötti kapcsolatok erősítése.

skandinavhaz_ikon

Fő tevékenységünk

 

Elsősorban kulturális és ismeretterjesztő programok (koncertek, filmvetítések, nyelvi klubok, könyvbemutatók, előadások, gyerekprogramok stb.) és nyelvtanfolyamok szervezésével foglalkozunk, de alapítványunk adja ki az Észak skandinavisztikai folyóiratot és az Ø Kiadó könyveit is.

skandinavhaz_ikon

Kik vagyunk mi?

 

A stáb önkéntesekből és gyakornokokból áll, munkánkat nemzetközi kuratóriumunk felügyeli. Szorosan együttműködünk a skandináv követségekkel és a budapesti kulturális élet egyéb szereplőivel.

ÖNKÉNTESEINK

varga_vera

Varga Vera

Nagy Noémi

Nagy Noémi

Godó Melinda

Godó Melinda

Pogonyi Ildikó

Veress Kata

Végh Viktória

Maár Dorina

Veress Dávid

varga_vera

Varga Vera

Skandinavisztika szakon végeztem az ELTE-n sok évvel ezelőtt. Azóta is dán nyelven, főleg dánokkal dolgozom, és a férjem is dán. A Skandináv Ház Alapítvány munkájában a kezdetektől részt veszek önkéntesként. Fontosnak tartom a skandináv kultúra, értékek, emberszemlélet és életmód népszerűsítését. Csodálom az északi társadalmakat az összetartásukért, a közösség érdekében tett erőfeszítéseikért, a mindennapokban gyakorolt bizalomért és tisztességért, gyakorlatias szemléletükért és hatékonyságukért. Büszke vagyok a Skandináv Házra, hogy lassan 17 éve működik független szervezetként, önállóan gazdálkodva, önkéntesek irányításával és munkájával. Igyekszünk skandináv mintára demokratikusan, igazi közösségként dolgozni, és közönségünknek magas színvonalú, izgalmas programokat szervezni.

Nagy Noémi

Nagy Noémi

2012 óta vagyok a Skandináv Ház csapatának tagja, főként a nyelvtanfolyamok szervezésével foglalkozom. Germanisztika szakon végeztem az ELTE-n, majd fordítói diplomát szereztem, és később a munkám során is mindig fontos szerepet játszottak az idegen nyelvek. A folyamatos tanulást, fejlődést felnőtt korban is fontosnak tartom, és szerintem ennek egyik leghasznosabb és talán legszórakoztatóbb formája a nyelvtanulás. Az északi országok természeti kincsei és kultúrája különösen vonz, de van szerencsém nap mint nap megtapasztalni a skandináv nyelvek népszerűségét is, ennek köszönhetően sok lelkes nyelvtanulóval van dolgom.

Godó Melinda

Godó Melinda

Idegenforgalmat és transzkulturális kommunikációt tanultam, a finn Marimekko-design szerelmese, az északi mozi rajongója és a norvégminták csodálója vagyok. Skandinávia számomra elsősorban a csendet, nyugalmat, békét, harmóniát és tisztaságot képviseli. Példaértékűnek tekintem az északiak természet, embertársaik és a közös együttélés iránti tiszteletét. Fontosnak tartom a Skandináv Ház „hídépítő” munkáját, ezért is csatlakoztam 2020 márciusában. Örömmel tölt el, hogy betekintést nyerhetek az alapítvány háttérmunkájába, és ezáltal új területen próbálhatom ki magam, tanulhatok és fejlődhetek.

Pogonyi Ildikó

Évek óta önkénteskedem a Skandináv Háznál, de nemcsak segítek a szervezésben, hanem aktív résztvevője is vagyok a rendezvényeknek. Svédül tanulok, nagy szeretettel olvasok skandináv irodalmat, emellett a Ház programjain kívül is kíváncsian követem a skandináv kultúra történéseit. Önkéntesnek lenni nemcsak azért jó, mert új inspirációt, más nézőpontokat és nem szokványos kitekintést ad, hanem azért is, mert ez nagyszerű megállás a hétköznapokban, jó társaságban, jó ügyekért.

Veress Kata

A mai napig nem tudom, miért vagy hogyan történt, de középiskolás koromban egyszer csak úgy keltem fel, hogy nekem márpedig izlandit kell tanulnom. Innen szinte egyenes út vezetett az ELTE skandinavisztika szakára, és végül a norvég, német és fordító-tolmács szakok elvégzése után Reykjavíkban izlandiból is lediplomáztam. Azóta főleg szak- és műfordítóként működöm, a Skandináv Házhoz hazaköltözésem után kerültem. Részt veszek többek között az Észak folyóirat és az Ø Kiadó kiadványainak szerkesztésében, és időről időre izlandi tanfolyamot tartok, hogy Magyarországra is minél több eljuthasson Skandináviából.

Végh Viktória

2015-ben kezdtem a svéd nyelvvel és kultúrával komolyabban foglalkozni, de a Skandinávia iránti szenvedélyem jóval régebbre nyúlik vissza. Évek óta figyelemmel kísérem a Skandináv Ház tevékenységét, egy-két projektben már korábban is részt vettem, például segítettem a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra kitelepült északi standon. Nagy megtiszteltetés, hogy immár hivatalosan is a csapat tagja lehetek, és így egy számomra is fontos célért dolgozhatok inspiráló közegben.

Maár Dorina

2022-ben végeztem az ELTE-n skandinavisztika alapszakon, érdekel a műfordítás, a nyelvészet és minden, ami Észak.

Veress Dávid

Olyan hatéves korom körül találkoztam egy nagy dombornyomott földgömbbel, és amikor épp Norvégiát simogattam, tudtam, hogy ez az – azóta próbálok minél több Skandináviát magamba szívni. Később, az egyetem alatt behajítottak az óészaki kultúra mélyvízébe, amiben még mindig próbálok felszínen maradni. Az Észak folyóiratot együtt szerkesztjük Timár Bogival, Vajna Ádámmal és a feleségemmel, Veress Katával, akivel viszonylag sok időt töltünk Izlandon, és rettentő boldog vagyok, hogy majdnem mindenen együtt tudunk dolgozni. A Skandináv Ház pedig tényleg skandináv sziget Magyarországon. Remélem, vulkánsziget, mint Izland, és egyre csak nőni fog.

Kuratórium

Poul Müller

Dán ügyvéd, szabadúszó tanácsadó, 2013-ig politikusként is dolgozott. Területe az egészségügy mellett a globalizáció és a nemzetközi kapcsolatok voltak, így került kapcsolatba Magyarországgal is. Érdeklik a népek közötti kapcsolatok, a skandináv és magyar társadalmi viszonyok.

Fáskerti Mária

A norvégiai Magyarok Baráti Körének elnöke. Húsz évig volt az oslói Ibsen Kutató Központ munkatársa (könyvtáros-bibliográfus). Több magyar szépirodalmi mű fordítója norvég nyelvre. Jelenleg tolmácsként, szakfordítóként és nyelvtanárként dolgozik. Norvégiában él.

Henning Dochweiler

Volt népfőiskola-igazgató, a Skandináv Ház kuratóriumának elnöke. Részt vett a kecskeméti Dán Kulturális Intézet létrehozatalában, és vezette a salzburgi és bécsi intézeteket. Felesége az ELTE dán lektora volt, a Skandinavisztika Tanszéken mindketten tartottak dán nyelvi és kulturális kurzusokat.

Daniel Kudrén

Stockholmban nőtt fel, Magyarországra 2015-ben költözött. 2019 óta vezeti a budapesti svéd iskolát, amely a Skandináv Ház Alapítvány részeként működik.

Galambos Attila

Skandinavisztika szakot végzett kulturális újságíró, filmkritikus, fordító, szerkesztő. Dániában töltött gyerekkora a mai napig meghatározó számára. Állandó munkahelyén, az AVIS Budget Groupnál is skandináv ügyfelekkel foglalkozik.

TÁMOGATÁS

 

A Skandináv Ház Alapítvány közhasznú civil szervezet. Fenntartását és a programok szervezését vállalatok, magánszemélyek, nagykövetségek támogatásából, illetve pályázatokból és nyelvtanfolyamai bevételéből finanszírozza. Alapítványunknál kizárólag önkéntesek dolgoznak, állandó alkalmazottja nincs.

 

Amennyiben támogatni szeretné munkánkat, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot itt. Adója 1%-ával is támogathatja alapítványunkat!
Adószámunk: 18111208-2-43
Rendelkező nyilatkozat