Stefan Ahnhem: A kockavető

Stefan Ahnhem

A kockavető

Ford. Erdődy Andrea | Animus Kiadó

Fabian Risk épp kómába esett kislánya, Matilda mellett ül a helsingborgi kórházban, amikor egy szír fiú brutális meggyilkolása nehéz feladat elé állítja a városi rendőrséget. Hamarosan tudomásul kell venniük, hogy az eset csak bevezetője volt egy szörnyű gyilkossághullámnak, amely végigsöpör a környéken. Az áldozatok száma rohamosan nő, és a gyilkosságoknak látszólag nincs oka, és semmiféle mintázatot nem követnek. Fabian végül kénytelen visszatérni a munkába, a főnökének, Astridnak pedig meg kell szakítania tizenkét lépéses alkoholelvonó kúráját, hogy a sok párhuzamosan zajló nyomozást irányítani tudja. Fabiannak eközben még az elhunyt kollégája, Hugo Elvin által hátrahagyott információkat is fel kell dolgoznia, ezért magánnyomozásba kezd, amely mindörökre megváltoztathatja az összekovácsolódott nyomozócsapatot.

A kockavető Ahnhem eddigi legsötétebb thrillere, kemény, félelmetes és mesteri.

„Szabadjára engedte a kockát a posztón, és azt sem tudta, sírjon vagy nevessen, amikor harmadjára is meglátta az X-et. Mintha a kocka lefagyott volna, gondolta, miközben elővette a könyvet a százhúsz beszámozott extra feladattal, és ismét elhajította a húszoldalú kockát. Tizenkettes. Elővett tizenkét hatoldalú kockát, ami már olyan sok volt, hogy alig bírta a két keze közt összerázni őket anélkül, hogy valamelyiket elejtette volna. Három egyes, két ötös, négy hatos, két négyes, egy kettes. Odalapozott a negyvenhetes számú feladathoz, és érezte, hogy megnyílik alatta a föld, ahogy olvasni kezdte.
A csalódottsága határtalan volt.
Újra elolvasta, ezúttal lassabban. De elsőre is jól értette, és bármennyire is szerette volna ismét felkapni a kockákat, hogy újabb esélyt adjon nekik, nem volt más választása, mint követni a szabályokat, és megkezdeni az előkészületeket, bármennyire is lehetetlennek tűntek.”

részlet a regényből