A skandináv modell | mesterkurzus Pogátsa Zoltánnal

A skandináv modell

Mesterkurzus Pogátsa Zoltánnal

A négyalkalmas mesterkurzus célja a skandináv társadalmi-gazdasági-politikai modell részletes bemutatása, beleértve annak alapelveit, történetét, sikereit, intézményeit, alapelveit, alakulását és jövőjét. A kurzus tudatosan bemutatja a modell nagyon komoly relevanciáját Magyarország számára.

Időpont | 2022 október első négy hétfője, 18:00-19:30

Helyszín | Skandináv Ház, 1092 Kinizsi u. 33.

Itt kaphatók a bérletek.

1. BEVEZETÉS A SKANDINÁV MODELLBE

Mi a skandináv modell? Miben sikeres? Mi a politikai, gazdasági és társadalmi célja? Miben áll a bizalomra épülő társadalom? Mikor alakult ki? Kell-e hozzá sok pénz? Kell-e hozzá északi tengeri gáz? Kell-e hozzá „északi ember”, „protestáns mentalitás” stb?

2. A SKANDINÁV MODELL POLITIKAI CÉLJAI

Tanult, értő, anyagilag független középosztály nélkül nincs működő, tartós demokrácia. Ilyen középosztály pedig nincs állami újraelosztás és esélyteremtés nélkül. Jól működő állam viszont nincs korrupciómentesség nélkül.

3. A SKANDINÁV MODELL GAZDASÁGI CÉLJAI

A globális gazdaságban a verseny a magas humántőkéről, a magas hozzáadott értékről szól. Hogyan éri ezt el a skandináv modell? A skandináv versenyképességi koncepció: magas adók, magas befektetés a humántőkébe. Mi a Rehn-Meidner modell? Az erős szakszervezetek és a többéves bérmegállapodások. A posztkarbon, fenntartható gazdasági modell felé.

4. A SKANDINÁV TÁRSADALMI MODELL

Egyéni autonómia és szabadság, amit a közösség biztosít. Az egyéni képességek, ambíciók kibontakoztatásának segítése. Egyenlőség. A bizalomra épülő társadalom. A nők helyzete. A gyerekek helyzete. A menekültekkel és a közbiztonság helyzete.