SKANDINÁV FILMTÖRTÉNETI ELŐADÁSOK // INGMAR BERGMAN: A NAP VÉGE

A skandináv filmtörténeti előadások következő eseményén Ingmar Bergman: A nap vége című filmjével foglalkozunk.

Mi az északi országok filmművészetének titka? Mit mutatnak meg nekünk a filmek a skandináv “létről”, és ez mennyiben egyeztethető össze az erről kialakult elgondolásokkal?

Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Skandináv Ház havi rendszerességű filmtörténeti kurzusán, ahol az alkalmakon rövid felvezetés és maga a vetítés után filmelemzés és vita zajlik majd a moderátor, dr. Zalán Márk filmkritikus és filmtörténész vezetésével.

Időpont: 2019. október 16. 18:30
Hely: Art+ Cinema, Budapest, Erzsébet krt. 39, 1074

A nap vége:

Ingmar Bergman köztudottan az egyetemes filmművészet megkerülhetetlen alkotója. Legtöbb munkáját – nem alaptalanul – gyakran azonosítják lehangoló atmoszférával, klausztrofób terekkel és az emberi lélektan rejtett mélységeinek feltárásával. A nap vége azonban, borzongató álomjelenetei és nyugtalanító vizualitása ellenére talán az életmű legoptimistább darabja. A díszdoktoriját átvenni készülő Isak Borg drámája sajátos bergmani road movie, melyben a hosszú utazás önvizsgálatra, múltjával való szembenézésre, valamint élete értelmének megválaszolására készteti az idős, csökönyös professzort.

A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

A vetítés támogatója a Svéd Nagykövetség, a Svenska Institutet és a Svensk Filmindustri.