A. J. Kazinski – Thomas Rydahl: A hableány halála

A. J. Kazinski – Thomas Rydahl

A hableány halála

Ford. Sulyok Viktória | Animus Kiadó

Amikor kezembe vettem a dán szerzőpáros könyvét, először a címe keltette fel a figyelmem: vajon mi köze van ennek a kriminek H. C. Andersenhez, a világhírű 19. századi meseíróhoz? 

A könyv bevezetőjéből kiderül, hogy Andersen naplót vezetett csaknem egész életében, de volt másfél év, amelyről hallgatnak a napló lapjai. Mi történhetett ekkor?

Koppenhágában indul a cselekmény, 1834 őszén – a skandináv krimi műfajában szokatlan módon a messzi múltban. Ráadásul már az első oldalakon kiderül, hogy Andersen a főszereplő! Ekkor persze még nem híres, nincsenek sikerei, csak a támogatók kegyétől függő szerencsétlen flótás, akit szinte lázban tart a gyerekkori vágy, hogy sikeres íróvá váljon. Nem sokkal később rá is irányul a figyelem, bár nem egészen úgy, ahogyan képzelte: gyilkossággal vádolják, az élete forog kockán; küzdenie kell, hogy kiderítse az igazságot és bebizonyítsa ártatlanságát. 

Nagyszerűen ábrázolják a szerzők Andersent: a csúnya, törékeny, álmodozó főhős nyomozása során folyton küzd a borzasztó valósággal és a bontakozó írói képzeletvilággal; sokszor pedig éppen képzelőereje lendíti tovább a nehézségeken. De lesz egy segítőtársa is, aki visszarángatja az álmodozásból a mocskos, rideg földi létbe.

Egészen elborzasztott a dán fővárosra ebben az időben jellemző, szörnyű szenny és nyomor leírása. A cselekmény előrehaladtával pedig a szerzők egyre sötétebb színeket használnak, így a regény mindvégig letehetetlenül izgalmas, és a feszültség is egyre csak nő, mígnem a cselekmény csúcspontján szinte haláltáncszerű a szegények nyomora és a feslett erkölcsű uralkodóház tékozló bősége közötti ellentét.

Tudjuk, hogy Andersen végül világhírt szerzett magának, nem lelte vesztét korábban, mégis a könyv olvasása közben végig jobban izgulunk érte, mint bármely rendőrfelügyelőért: vajon sikerül a gyilkos nyomára bukkannia és tisztáznia a nevét? Bár a napló titkára nem derül fény, a gyilkos szörnyű tetteinek indítéka nagyon is időszerű.

Varga Ibolya

Thomas Rydahl dán krimiíró debütáló regénye, az Eremitten (A remete) akkora sikert aratott, hogy tizenöt nyelvre fordították le világszerte. A szerző 2015-ben az Üvegkulcs díjat is elnyerte.

A. J. Kazinski Anders Rønnow Klarlund és Jacob Weinreich írói álneve. Sikerkönyveik már itthon is elérhetők, több kötetük megjelent magyarul.