Think:Nordic

Előadások azoktól, akik Skandináviát formálják

 

Videók

Niclas Trouvé megnyitója

Magnús Karl Magnússon (IS)

Lasse Schelde (DK)

Rasmus Ekholm (FIN)

Thomas Hellum (N)

Mattias Goldmann (S)

kerekasztal beszélgetés

 

A Think:Nordic konferencia célja, hogy a hallgatóság első kézből tájékozódhasson aktuális társadalmi problémákról és azok Észak-Európában már bevált megoldásairól, a legfrissebb tudományos kutatásokról, kulturális vagy művészeti jelenségekről – saját területükön kiemelkedő skandinávoktól.

 

A 2018-as konferencia előadói között találunk fenntartható közlekedéssel foglalkozó urbanisztikai szakembert, de televíziós producert is.

 

A 30 perces, angol nyelvű előadásokat minden esetben nagyjából 10 perc Q&A követi. A konferencia végén az öt vendéggel kerekasztal-beszélgetést folytatunk.

 

Dátum: 2018. március 3. 14:00–20:00

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem E épület IV. előadó (Fővám tér 8.)

Házigazda: Bombera Krisztina

Jegyár: 1500 Ft (diákoknak 1000 Ft)

Jegyvásárlás: jegymester.hu vagy a Skandináv Ház rendezvényein, valamint a konferencia napján a helyszínen

 

Részletes program

 

14:00–14:10            a Think:Nordic megnyitása

14:15–14:55            Magnús Karl Magnússon (IS) előadása

15:00–15:40            Lasse Schelde (DK) előadása

15:45–16:25            Rasmus Ekholm (FIN) előadása

16:25–16:55            szünet

17:00–17:40            Thomas Hellum (N) előadása

17:45–18:25            Mattias Goldmann (S) előadása

18:25–18:55            szünet

19:00–19:45            kerekasztal

20:30–                    Észak lapbemutató

 

Az esemény fő támogatói: Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország magyarországi nagykövetsége.

 

Előadóink

 

Magnús Karl Magnússon
(Izland)

Magnús Karl Magnússon hematológus, az Izlandi Egyetem Orvostudományi Karának professzora. Részt vesz a deCODE genetics biogyógyszerészeti cég emberi genóm feltérképezésével kapcsolatos kutatási munkájában. A rendelkezésükre álló izlandi genetikai információk a világon egyedülállóak, hatalmas segítséget jelentenek többek között a gyakori betegségek genetikai kockázatának megismerésénél. Kutatási eredményeik így hozzájárulnak új diagnosztikai, kezelési és megelőzési módszerek kifejlesztéséhez.

 

Lasse Schelde

(Dánia)

 

Lasse Schelde dizájner, fotós, építész és várostervező, 2009 óta dolgozik fenntartható közlekedési megoldásokon. Meggyőződése, hogy a kerékpár minden jó jövőbeni városi fejlesztés középpontja, és ehhez mérten komolyan is kell venni. Kerékpáros könyvtárat hozott létre, kiállításokat szervez, mobilitási hálózatokat, kerékpár szupersztrádákat és formatervezési megoldásokat fejleszt. Lasse a Bicycle Innovation Lab társalapítója és igazgatósági tagja. Augusztusban indította el a Moving Spaces nevű vállalkozását, amely jelenleg a lengyelországi Sopot városának nyújt tanácsadást a jövő lépéseiről. Lasse számos előadást tartott világszerte a fenntartható és kerékpáros mobilitásról, többek között Vancouverben (Velocity), Münchenben (Mobility Innovation) és Zágrábban (Pedalafest). Építészirodájának (Schelde ex Mundi) fő célja, hogy ember és természet kiegyensúlyozott viszonyát átültesse a fenntartható építészetbe is. Az Information dán napilap külső munkatársa, a dániai közélet egyik kulcsfigurája, a nemzetközi technológiai hírek aktív kommentátora. Legutóbbi cikkei az önvezető autók európai használatára és a sofőr nélküli tömegközlekedési eszközök bevetésére fókuszálnak.

 

Rasmus Ekholm

(Finnország)

Rasmus Ekholm a Slush fesztivál európai részlegének igazgatója és az Arcada Egyetem business administration és digitális marketing szakos hallgatója.
A Slush a világ legnagyobb startup rendezvénye, amely segíti a startupok és a technológiai tehetségek, valamint a befektetők, vállalatigazgatók és a média közötti kapcsolat kiépítését.
Rasmus korábban az Arcada Egyetemet és a finn startup szcénát összekötni kívánó Arcada Entrepreneurship Society vállalkozási társaság elnökeként, illetve alelnökeként is dolgozott. Csapatával mintegy harminc rendezvényt szerveztek: kerekasztal-beszélgetéseket, különböző iparági eseményeket és vállalkozási alapismereteket közvetítő, egészen gyakorlatias alkalmakat.

 

Thomas Hellum

(Norvégia)

 

Thomas Hellum 1992 óta dolgozik az NRK norvég közszolgálati televíziónál producerként. Pályafutását világosítóként kezdte, operatőrként folytatta, végül dokumentumfilm-készítésre tért át.

Edvard Grieg zeneszerző európai utazásait megörökítő dokumentumfilmjéért 2008-ban elnyerte a Prágai Nemzetközi Televíziós Fesztivál nagydíját. 2009-ben a Slow TV-mozgalom egyik fő kezdeményezőjeként unalmasnak tűnő eseményeket kezdett valós időben vetíteni, amelyek messze a legnépszerűbb norvég televíziós műsorokká váltak. 2012-ben a lucerne-i Rose d’Or Fesztiválon az Ole Bull zeneszerzőről szóló dokumentumfilmjéért kapott díjat. Személyes mottója: „Az élet akkor a legszebb, ha egy kicsit furcsa.”

 

Mattias Goldmann

(Svédország)

 

Mattias Goldmann a Fores (Forum for Reforms, Entrepreneurship & Stustainability) svéd zöld agytröszt vezérigazgatója. 2001 és 2003 között a svédországi Zöld párt (Miljöpartiet de gröna) kommunikációs főnöke. 2016-ban Svédország legbefolyásosabb emberének választották a fenntartható fejlődés területén, egy évvel később Franciaország kormánya lovaggá ütötte a klímaváltozással kapcsolatos kiemelkedő teljesítményéért. Elnyerte az év lobbistája, illetve az év politikusa címeket. Genfben született, számos külföldön, többek között Kenyában és Chilében töltött év után ma Stockholmban él.

X