Élő Adás

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA),  amely 2011 vége óta bejegyzett szervezet, azért jött létre, hogy a helyi közösségi adományozást népszerűsítse, és hogy helyi szinten forrásokat, támogatásokat gyűjtsön helyi közösségi kezdeményezéseknek, magánadományozóktól, kis – és középvállalkozásoktól, ill. nagyvállalatoktól egyaránt. Az alapítvány nem kér és nem fogad el pénzügyi támogatást sem a magyar államtól, sem az önkormányzattól.

Az FKA  – mint Magyarország első közösségi alapítványa – az adománygyűjtést többek között külföldi modellek adaptálásával igyekszik elérni, ilyen programjuk az Élő Adás adománygyűjtő est is. Ezt  egy The Funding Network nevű, londoni székhelyű nemzetközi szervezettel együttműködve honosították meg, és idén harmadszor  rendezik meg  a Ferencvárosban, melyre ismét ellátogatnak a TFN képviselői is. Az itthon még újszerű forgatókönyv alapján zajló estek nagyon sikeresek voltak, 2015-ben közel 1,8 millió Ft, tavaly 2, 5 millió Ft felajánlás gyűlt össze két és fél óra leforgása alatt. Minden alkalommal 3-3 civil kezdeményezés tudott bemutatkozni és adományt gyűjteni, idén a Menedék Egyesület, a Skandináv Ház Alapítvány és a H52 Közösségi tér lesznek reflektorfényben. A tavalyi eseményről egy  pár perces videó itt látható, illetve egy cikket is csatolunk, mely a HVG Business-en jelent meg tavaly, szintén a rendezvény kapcsán: http://hvg.hu/businessmagazin/20161220_Igy_is_lehet_adomanyt_gyujteni

A lényege ezeknek az adománygyűjtő esteknek az, hogy a meghívott vendégek, potenciális adományozók,  ott és akkor megismerkedve a kedvezményezett projektek céljaival és kezdeményezőivel, az Élő Adáson ajánlhatják  fel pénzügyi és természetbeni támogatásukat egy-egy civil  projekt javára úgy, hogy közben egy oldott légkörű, igazán tartalmas közösségi élményt is kapnak!

Az adományokat gyűjtő 3 civil szervezetnek 15-15 vendéget kell meghívnia az estre, akik potenciális adományozók.

Idén is az a kérésünk a meghívott vendégek felé, hogy ha elfogadják a zártkörű estre szóló meghívásunkat, annyit vállaljanak előre, hogy egy budapesti 2 személyes vacsora árát, 10 ezer Ft-ot biztosan felajánlanak majd.

Idén az Élő Adás november 22-én 18 órától kerül megrendezésre a Páva utcai Concerto Zeneházban.

A Skandináv Ház Alapítvány Think:Nordic című programjának megvalósítására gyűjt aznap este.

 

Think:Nordic

A Skandináv Ház Alapítvány Think:Nordic címmel tervez nagyszabású programot 2018 tavaszán.

A rendezvényre minden északi országból (Norvégiából, Svédországból, Dániából, Izlandról és Finnországból) hívunk egy-egy vendéget, akiktől azt várjuk, hogy egy-egy előadásban megpróbálják számunkra megvilágítani: hogyan tud Skandinávia a mai világban példaként szolgálni? Hogyan próbálják az úgynevezett skandináv értékeket megőrizni és a gyakorlatban megvalósítani? Hogyan élik meg ezt a hétköznapi emberek? Milyen a skandináv identitás? Hogyan látják ők ma a helyüket, szerepüket a világban? Milyen üzenetet közvetítenének ma a magyar embereknek?

Szeretnénk szakmájukban kiemelkedő, Magyarországon is ismert politikusokat, művészeket, tudósokat, üzletembereket elhívni, annak érdekében, hogy minél nagyobb számú közönséghez eljuthasson üzenetünk, és minél nagyobb sajtónyilvánosságot tudjunk teremteni.

Szinte mindegy milyen felmérések, statisztikák készülnek, az északi országok mindig az élen szerepelnek: ők a legboldogabbak, remek gazdasági mutatókkal rendelkeznek, hatékony az oktatási rendszerük, jólétben élnek. Sokan próbálják kutatni, elemezni a siker titkát, ami pedig rendkívül egyszerű és kézenfekvő: egész társadalmuk arra épül, hogy törődnek egymással. Nyitott, befogadó, szolidaritáson alapuló demokratikus államok.

Az elmúlt évek politikai és társadalmi történései Magyarországon, Európában, szerte a világon arra késztetnek, hogy nyitott szemmel járjunk Nagy kihívások előtt állunk: megszokott világunk minden ízében recseg-ropog, ami múlik, engednünk kell és nyitottnak kell lennünk az új befogadására. Vannak azonban olyan értékeink, amikhez ragaszkodnunk kell.

 

A Skandináv Ház Alapítvány felelősséggel tartozik magyarországi közönsége felé az olyan értékek közvetítésében, mint a szolidaritás, az egyenjogúság, a fenntarthatóság, az egyenlő esélyek biztosítása, a demokratikus döntéshozás, az emberközpontú, állampolgáraival törődő állam vagy a gyermekeink jövőjét biztosító oktatási és szociális rendszer működtetése.

Elsősorban azokat szeretnénk megszólítani, akik aktív állampolgárként szeretnének Magyarországon küzdeni a jogaikért, a jobb életkörülményekért, a biztos jövőjükért.

 

A (legalább) öt előadás előtt és után kulturális programokkal, kerekasztal beszélgetéssel készülünk.

Vendégelőadónk között köszönthetjük többek között Jón Gnarr izlandi humoristát, színészt, írót és politikust, Reykjavík volt polgármesterét is.