Fiatal hang Dániából – Interjú Michelle Carlslund illusztrátorral

Michelle Carlslund gyerekként üvegfúvó szeretett volna lenni, felnőttként azonban mégis az illusztrátor szakmát választotta. Michelle-t, aki a jövőben gyerekkönyvek illusztrálásával szeretne foglalkozni, nemcsak a múltról, hanem a jelenről is kérdeztem, mivel tervezői munkája már most is igazán figyelemre méltó.

mig4

Egy némiképp butuska, de érdekes kérdéssel kezdenék. Gyerekként mi szerettél volna lenni? Azért kérdezem, mert úgy képzelem, hogy a gyerekek nem feltétlenül illusztrátorok szeretnének lenni felnőttként, de lehet, hogy én vagyok túl maradi.
Gyerekként üvegfúvó szerettem volna lenni. Úgy hiszem, az anyagok átalakulása nyűgözött le, ami nem is áll olyan messze az illusztrátor munkájától. Dolgokat készíteni – az ötleteket rajzokká alakítani. A középiskolában úgy képzeltem, hogy filozófiát vagy angolt tanulok majd az egyetemen, bár fogalmam sincs miért; talán magam sem hittem, hogy megélhetek illusztrátorként. Még most sem hiszem el, hogy milyen szerencsés vagyok.

Mikor döntötted el, hogy illusztrátor leszel?
Tulajdonképpen amatőr fotográfusként kezdtem, és nagyméretű, beállított képeket akartam készíteni kosztümök, állatok, csillámok stb. felhasználásával. Mivel anyagilag nem álltam túl jól, arra gondoltam, hogy az őrült dolgokat akár a saját képeimbe is photoshoppolhatnám. Okos! Az illusztrációk végül szépen lassan átvették a fotózás helyét.

Beiratkoztál bármilyen művészeti programra, vagy magadat képezted?
Néhány rövidebb program keretén belül fotózást és dizájnt tanultam, majd nemrégiben a Danish School of Media and Journalism nevű intézetben kezdtem el a tervezőgrafika szakot.

Honnan szerzel ihletet? Rendelkezel bármilyen különleges módszerrel, követsz valamilyen rituálét, vagy esetleg egyéb trükköd van?
Nem igazán gondolkodom rajta. Talán minden inspirál. Az biztos, hogy amikor egy új megbízáson dolgozom, akkor az agyam automatikusan az adott tárggyal kapcsolatos dolgokra fókuszál. Ezt ahhoz a jelenséghez tudnám hasonlítani, amikor a lányok, akik már nagyon készek arra, hogy anyák legyenek, mindenhol állapotos nőket látnak. Igazából nyitott szeretnék lenni mindenre! Az ötletek sokszor akkor születnek meg, amikor nincs lehetőségem leírni őket. Amikor már (majdnem) alszom, amikor egy koncerten vagy az edzőteremben vagyok. Elég kellemetlen! Aztán vázlatokat készítek; a végső illusztrációim olykor-olykor eléggé hasonlítanak a kezdeti vázlataimra, máskor azonban jó párszor neki kell futnom még egyszer, a folyamat tehát mindig más, sőt, gyakorta a Google-t is igénybe veszem. Bárcsak az a fajta illusztrátor lennék, aki képes emlékezetből rajzolni! Például ha egy rókát kell rajzolnom, először meg kell néznem, hogy néz ki. Egyszerűen nem tudom fejből felidézni se az arányokat, se az állat valósághű külsejét.

Kézzel vagy számítógépes szoftverek segítségével szeretsz inkább dolgozni?
Ez abszolút a projektől függ. Ha kiállításra készülök, akkor mindig kézzel dolgozom. Szeretek eredeti munkákat kiállítani. Ha valami digitálisat csinálok, például egy albumborítót, amit csupán az interneten tesznek közzé, akkor a számítógépet használom. Máskor vegyítem a kettőt: kézzel kezdem, majd beszkennelem a munkáimat, végül számítógéppel fejezem be őket. Igazán felszabadító érzés kikapcsolni az elektronikus berendezéseket, letisztítani az asztalomat, csak rajzolni, festeni, vágni és ragasztani, miután huzamosabb ideig dolgoztam a számítógéppel. A cmd + z azért hiányzik!

Mit teszel akkor, amikor nincs semmi ötleted vagy elakadtál a tervezés során?
Ha az ügyfél mellékel egy kivonatot, akkor többnyire beletelik egy kis időbe, míg magamévá teszem az ötleteket, illetve rendezem a gondolataimat. Utána szavakat írok le, majd vázlatolni kezdek. Ha akadályba ütközöm, igazából csak folytatom a vázlatkészítést és az ötletek leírását. Azt hiszem, ezzel talán némileg semmibe veszem a leblokkolást. Ha túlságosan figyelünk rá, akkor idővel teljesen legyűr minket. Azt pedig nem akarnám!

Milyen kihívásokat keresel?
Gyerekkönyveket szeretnék készíteni. Ez a legnagyobb álmom. A nyáron nemet kellett mondanom egy felkérésre, mert a rajzoló kezemmel gondok adódtak; még mindig szomorú vagyok miatta. A tökéletes munka számomra egy gyerekmondókás könyv lenne: remek lenne illusztrációkat vagy betűket készíteni a mondókákhoz; például ha valaki felkérne rá, hogy készítsek új dizájnt a dán szerző, Halfdan Rasmussen 1967-ben megjelent kötetéhez, amelyben az ábécé összes betűjéhez kreált mondókát, örömmel vállalnám.

Hogyan jellemeznéd a stílusod? Helytállónak tartod azt az állítást, hogy bizonyos fokig kötődsz a skandináv hagyományokhoz?
A tiszta és minimalista stílus valamilyen szinten emlékeztet a skandináv dizájn hagyományaira, de ez egyáltalán nem olyasvalami, amire törekszem. Úgy hiszem, hogy csupán a mindennapok során látott dolgok befolyásolnak.

Mi vagy ki hatott rád a legjobban? Szerinted napjaink kaotikus és eklektikus világában képesek arra a művészek, hogy egy könnyen felismerhető stílust teremtsenek?
Nehéz megmondani, hogy mi hatott rám a legjobban. Olyan sok tehetséges illusztrátort találni világszerte; temérdek stílus és motívum hat rám akkor is, amikor az interneten keresgélek, vagy amikor az illusztrációkkal és grafikákkal tarkított könyveimet lapozgatom. Nem tudnék egyet sem megnevezni. Nagyon nehéz elkerülni azt, hogy ne befolyásoljanak más művészek. Néha egy általam kedvelt stílust követek, végül azonban mindig az eredeti munka győzedelmeskedik akkor, amikor megpróbálod figyelmen kívül hagyni a korábban látott dolgokat; valahogy elkezdesz bízni a saját ötleteidben és stílusodban.

Min dolgozol most?
Éppen most találkoztam egy ausztrál pszichiáterrel, aki két mackóról szeretne gyerekkönyvet készíteni. Ha minden jól megy, én illusztrálom a kötetet. ☺

Michelle Carlslund honlapja
Michelle Carlslund Behance-oldala
Michelle Carlslund Facebook-oldala

 

Majsa Barbara interjúja

Eredeti megjelenés: HYPEANDHYPER, 2013. október 13.

http://hypeandhyper.com/fiatal-hang-daniabol-interju-michelle-carlslund-illusztratorral/

Tetszett? Osszd meg!

X