Egy csipet skandináv zene – Dánia

A koppenhágai Tobias Pedersennel, művésznevén Beastie Responddal, még 2014 decemberében készítettem interjút. A dán DJ a Skandináv Ház szervezte ScandiNight vendégekénet érkezett hazánkba. Tobiast többek között a karrierjéről és a sikerről kérdeztem.

Mikor találkoztál először a zenével?
Az édesanyám mindig is szerette a zenét, tehát – mondhatnám – már az anyatejjel magamba szívtam. Kétévesen dobolni kezdtem, de ne gondoljatok semmi komolyra. Azért arra rájöttem, hogy minden hangot ad. Ekkor próbálkoztam hanggyártással először. Később aztán (újra) dobolni kezdtem, majd az elektronikus zene felé vettem az irányt.

 

 

fotó: Rebekah Cromwell

 

A bátyám tinédzserkorában punkzenekarban basszusgitározott, napjainkban viszont már DJ-ként technót játszik. Érdekes látni, ahogy az emberek változnak. Te mikor és miért váltottál?
Korábban hét másik zenésszel játszottam együtt. Doboltam és a kreatív folyamatokban vettem részt, de még inkább ellenőrzésem alatt szerettem volna tartani a zenekészítést. Az elektronikus zene jó útnak bizonyult, mivel az egész „zenekart” irányíthatom, csak épp a számítógépen. Továbbá a ritmust adó dob az elektronikus zenében is központi szerepet játszik. Talán ezért mozdultam el ebbe az irányba, s nem csatlakoztam egy kisebb létszámú együtteshez.

Mindig élőben játszol vagy készülsz előre zenével?
Nem igazán játszom élőben, DJ-zem főleg, de amikor felveszem a zenét, akkor az többé-kevésbé élőben történik. Amit most (2014. december) játszom, azt otthon előre felvettem és majd más zenészek zenéjével is mixelem. Így láthatom, hogy a közönségnek tetszik-e vagy sem, tehát könnyen tudok váltani, ha szükséges.

Stúdióban vagy otthon dolgozol?
Otthon. Kicsit drága lenne stúdiót üzemeltetni Koppenhágában, emellett tanulok, ezért ennyi pénzem sincsen.

Zenével kapcsolatos szakon tanulsz?
Egyáltalán nem, sőt. Várostervezést tanulok.

A híres dán építész, Jan Gehl épp pár hete (2014. szeptember) járt Budapesten.
Neki jó ötletei vannak arról, hogyan tervezzünk olyan várost, amely élhető. Természetesen mindennek együttesen kell működnie, de az embereknek kellene középpontban lenniük.

Az embereket helyezed a középpontba, amikor zenét szerkesztesz vagy akkor csakis te vagy ebben a pozícióban?
Ez két különböző szituáció, mert amikor zenét hallgatok és szerkesztek, akkor az önzés vezérel. Tetszik az az ötlet, hogy olyan zenét készítek, amelyet a legjobban szeretek. A zenekészítés folyamata tehát az önzésről szól. Amikor élőben játszom vagy DJ-zek, akkor természetesen szeretnék egy tömeget, tehát igyekszem a legjobbat kihozni magamból és egyensúlyozni picit, hogy ne csak azt játsszam, ami nekem tetszik.

Most először jársz Budapesten?
Tavaly játszottam már a Keep North egy rendezvényén.

Milyen a magyar közönség?
Tavaly nem jöttek sokan, mert elég későn játszottam, szóval nem vagyok biztos benne, hogy fair módon tudok válaszolni a kérdésedre. De a többiek fellépését nézve azt mondanám, hogy remek közönség gyűlt össze; a zenét hallgatták, tehát mindig találunk olyan embereket, akik figyelnek arra, ami történik. Néha az emberek odalépnek hozzád és arra kérnek, hogy játssz valami mást…

Szereted ezt a kérdést?
Nem igazán. Inkább magam szeretném kitalálni, hogy mit szeret a közönség, ezért a zenét bizonyos határokon belü ugyan, de próbálom változtatni. A fellépéseken a saját és más zenészek számait játszom.

Mely zenészekét?
Általában hozzám hasonló művészek számait választom, vagy azokét, akik valamelyest kötődnek ahhoz, amit én csinálok. Ez talán érthető. Főleg underground, picit basszusorientált zenét, ezért kicsit nehézkesnek tűnhet, mégis energiával teliként jellemezném.

Mit tekintesz sikernek?
Nincs pontos és megmásíthatatlan definícióm a sikerről. Nem vágyom arra, hogy egy nagy házban éljek, vagy ilyesmi. Azt hiszem, siker az, amikor a munkám boldoggá tesz – tehát némi sikert már elkönyvelhettem. Lehet, hogy nem gazdasági szempontból, de amikor az életemre gondolok, az igazán jó érzéssel tölt el. Azt hiszem, sikeres vagyok.

 

Facebook
SoundCloud
Twitter

 

Majsa Barbara interjúja

Tetszett? Osszd meg!

X