Egy csipet skandináv zene – Svédország

A berlini székhelyű svéd zenészt, Henrik Josét a Skandináv Ház 2014. decemberi Scandinight címet viselő rendezvényén interjúvoltam meg. Henriket a zenei karrierjéről és egyéb dolgokról kérdeztem.

Mesélnél egy kicsit magadról? Mikor kezdtél el zenélni?
Gyermekkoromban hangszereken játszottam, de nagyon nehéz megmondani, mikor kezdtem. Amennyire én emlékszem, háromévesen kaptam egy játék dobfelszerelést. Később, olyan 12 vagy 13 éves koromban, a számítógép irányába mozdultam el, és 1997-ben 14 évesen kezdtem kiadni a zenéimet.

Henrik José

Mindig is egyedül játszottál vagy néhány bandában is megfordultál?
Néhány együttesben… De a zenekészítés mindig is érdekelt, illetve az összes ezzel járó folyamat, amelyeket nehéz egy bandában csinálni.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást abban, hogy egyedül játszol?
Nem játszom sokat élőben. Az utóbbi években egy keveset, de azért nem olyan sokat. Általában mindig az van, hogy otthon ülök, alkotok, majd a kész munkát feltöltöm az internetre.

Nem nagyon magányos így?
Ez az, amit szeretek benne, ez az én saját, személyes időm. A kedvenc időtöltéseim egyike, amikor magányomban lehetek és a saját zenei világomba mélyülhetek el, miközben egész éjjel ülök és valami újat hozok létre.

Ez egy inspirációs idő is egyben?
Igen, az. Az inspiráció néha jön, néha nem, de amikor igen, akkor mindig jó mindenfélével játszogatni. Szeretek másokkal is játszani. Néhány barátommal szoktunk jammelni szórakozásból, de komoly terveink nincsenek. Élvezem tehát mindegyiket. A saját zeném gyártása egy olyan alkotói folyamat, amely privát és különleges. Jól érzem magam tőle.

Mivel töltöd a szabadidőd?
Az időm nagy részében zenét gyártok, tehát nálam a munka és a szabadidő felosztása nem annyira releváns. Ezenkívül szabadúszóként is dolgozom, videókhoz és filmekhez írok zenét; szeretek videókkal és filmekkel foglalkozni. Modellezni is szeretek, jelenleg egy miniatűr erdőn dolgozom.

Úgy képzelem kicsit, mint ahogy Wes Anderson alkot.
Vagy a francia Michel Gondry, ő szintén kézzel épít mindent. Remélem, az eredmény jó lesz. A többéves számítógépes munka után arra vágytam, hogy végre a két kezemmel is dolgozhassam. Azonban most még csak hobbiból építek.

Beszéjünk egy kicsit Svédországról is! Melyik részéről származol?
A legdélebb részéről, Helsingborgból, Malmőhöz közel.

Azért kérdezem, mert például Nyugat-Götalandon (Trollhättanban és Göteborgban) több stúdió is található. Azt gondoltam, talán velük dolgozol együtt.
Soha nem foglalkoztam a videózással professzionálisan, mindig is csak hobbi volt. Már magamnak is készítettem néhányat, és évekig VJ-ként dolgoztam Malmőben, grafikákat csináltam kluboknak és DJ-knek. Nagyon sok videoshow-t tudhatok már a hátam mögött. A vizuális része mindig is érdekelt, de végig megmaradt hobbinak. Zenével együtt persze oké, de nem egy magas színvonalon.

Milyen filmekhez írtál zenét?
Néhány rövidfilmhez, amelyeket vagy a barátaim csináltak, vagy valakik csak úgy megkértek, hogy írjak nekik zenét. Én is rendeztem már párat. Néha sokat filmezek, pl. Budapesten vagy ha épp nyaralok. Néha összevágom őket és zenét komponálok hozzájuk. Olyan ez, mint egy audiovizuális fotóalbum. Ezzel sok időt töltök.

Ez az első látogatásod Budapesten?
Igen.

Tetszik?
Aha. Tegnap turistáskodtam kicsit: az öreg hídon sétáltam, felmentem a várba, onnan megnéztem a Parlament épületét. Nem időztem sokáig, de épp elég volt. Budapest tényleg szép, sokkal szebb, mint Berlin.

Facebook
SoundCloud
Twitter

 

Borítókép: Facebook

Tetszett? Osszd meg!

X