Tündenyelv és aranykor

 Az izlandi sorozatgyártás jelene és jövője

Izlandon meglehetősen hosszú és sötét a tél, a szigetlakók viszont rengeteg kulturális programmal igyekeznek színesebbé tenni a napsütésmentes heteket. A minden év októberében megrendezésre kerülő RIFF nemzetközi filmfesztivál kistestvére, a Stockfish épp a napokban ért véget. A jó érzékkel összeválogatott filmek, workshopok és egyéb szakmai események sorában egy izlandi televíziózásról szóló pódiumbeszélgetés is szerepelt, amelyen a film- és sorozatgyártás legkülönbözőbb folyamataiban érdekelt szakemberek vettek részt a Bíó Paradís moziban március 2-án.

    A pódiumbeszélgetés résztvevői:

  • Pálmi Guðmundsson (a Síminn távközlési cég kereskedelmi adójának televíziós műsorszerkesztője)
  • Skarphéðinn Guðmundsson (a RÚV állami adó műsorszerkesztője)
  • Hilmar Sigurðsson (a Sagafilm televíziósműsor- és filmgyártó cég producere)
  • Sigurjón Kjartansson (író, producer, Baltasar Kormákur RVK Studios filmstúdiójának fejlesztési vezetője)
  • Margrét Örnólfsdóttir (forgatókönyvíró, volt Sugarcubes-tag, a Dráma- és Forgatókönyvírók Egyesületének (FLH) elnöke)
  • Laufey Guðjónsdóttir (az Izlandi Filmközpont (KMÍ) igazgatója)
Sigurjón Kjartansson, Margrét Örnólfsdóttir

A televíziózás, és azon belül is a sorozatgyártás napjainkban ugyan aranykorát éli, Izland pedig – Margrét Örnólfsdóttir szavaival élve – talán a legkeresettebb fogás a skandináv étlapon, az izlandi sorozatkészítők mégsincsenek kitüntetett helyzetben, a rendelkezésre álló költségvetésben mindig nagy a hiány. A szigetország filmes támogatásai ugyanis elsősorban játékfilmek, és nem sorozatok gyártására érhetők el. Jól mutatja ezt a volt reykjavíki polgármester, Jón Gnarr főszereplésével készült kultsorozat-trilógia, a Næturvaktin, Dagvaktin és Fangavaktin, amely együttvéve is sokkal kevesebb támogatást kapott az Izlandi Filmközponttól (KMÍ), mint a történetet folytató Bjarnfreðarson című egész estés film egymagában. Ami pedig a külföldről érkező támogatásokat illeti, a rohamosan erősödő izlandi korona miatt nem tudják optimálisan kihasználni a lehetőségeket.
Ha azt gondolnánk, hogy a nagy nézettségű és külföldi érdeklődésre számot tartó sorozatokból csinos összegek folynak be a készítők kasszájába, tévedünk. Az Ófærð (angol címén Trapped) producere, Sigurjón Kjartansson elárulta, hogy a sorozat költségvetése jelenleg épp nullán van, de legalább nem veszteséges. Az összehasonlítás kedvéért Pálmi Guðmundssontól, a Síminn kereskedelmi adó műsorszerkesztőjétől megtudtuk, hogy egy-egy sorozat készítése nagyjából 60–80 millió koronás kiadást jelent, amiből általában 20 millió korona térül meg.

Sigurjón Kjartansson, Margrét Örnólfsdóttir, Laufey Guðjónsdóttir

Az izlandi sorozatgyártás tehát már az előkészítő fázisban forrás szűkében van, a forgatókönyvírók például kifejezetten alacsony honoráriumokkal kénytelenek dolgozni. A sorozatkészítés ráadásul évekre előre való tervezéssel jár, kockázatok vállalása nélkül elképzelhetetlen. Az izlandi stúdiók és televízióadók mégis hajlandók nagy összegeket fektetni sorozatfejlesztésbe: átlagosan évi két új bemutatóval számolnak.
Fontos megemlíteni, hogy Izlandon a televízióműsor százezres nagyságrendű közönségnek készül, elsősorban nem exportcikként, hanem az izlandi nézők igényeire szabva – ahogyan Margrét Örnólfsdóttir megjegyezte, tündenyelven. Bár egyre több izlandi zenekar dolgozik angol dalszövegekkel, attól nem kell tartanunk, hogy a globalizáció ilyen formában az izlandi televíziózásra is rányomná a bélyegét. A kérdésre, hogy számíthatunk-e angol nyelven készülő izlandi sorozatra a jövőben, a filmes szakemberek egyhangúlag nemmel válaszoltak. Szeretnék, ha a kezük közül kikerülő anyag autentikus maradna, semmiképp sem követnék a Fortitude példáját, amelyet Izlandon forgattak ugyan, de cselekménye a Spitzbergákon játszódik, és olyan híres színészekről próbálja elhitetni velünk, hogy angol anyanyelvűek, mint a dán Sofie Gråbøl.

Pálmi Guðmundsson

Az izlandi sorozatok szerelmeseinek mindenképpen jó hír, hogy a közeljövőben legalább hat új produkcióra számíthatunk: a már említett Ófærð második évadát októberben kezdik forgatni; Baldvin Z-től – többek között a Vonarstræti (Akváriumban élni) című film és Ólafur Arnalds egyik videóklipjének rendezőjétől – a The Trip munkacímen futó sorozat várható; az Yrsa Sigurðardóttir krimijéből készülő DNA-val és a Stella Blomkvist-könyvek megfilmesítésével pedig a krimikedvelők is megtalálják számításukat. Dolgoznak még a Katla névre hallgató, vulkánkitörésről szóló sorozaton is, a RVK Studios tarsolyában pedig ott lapul két további projekt, amelyekről azonban Sigurjón Kjartansson nem szeretett volna többet elárulni. Ki tudja, talán épp a Borgarstjórinn lehet az egyik. Nincs tehát más hátra, mint izgatottan várakozni, addig is elüthetjük az időt mondjuk a Broadchurch nézésével, amelynek zenéjét Ólafur Arnalds szerezte.

Pálmi Guðmundsson, Skarphéðinn Guðmundsson, Hilmar Sigurðsson

szerző: Rácz Katalin

fotók: Kaspars Bekeris