Jegeskávé: Rövid hírek a skandináv világból

Drága lett a 6 órás munkanap

A két éve tartó kísérletezés a rövidített munkahéttel a göteborgi idősek otthonában sajnos nem zárult 100%-ig pozitív eredményekkel. Az ott dolgozó 68 fős személyzet ugyan boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezte magát és a betegség miatti hiányzás is 20%-kal kevesebb volt, mégis egy nagy hátrányát máris érezhetővé tette a rendszer: túl drága a fenntartása, legalábbis rövid távon. Ahhoz, hogy a munka folyamatos legyen, 17 új alkalmazottat kellett felvenni, amely jelentősen megemelte a költségeket.
Nyilván a kísérlet eredményének teljes analizálása még hátravan, annyi viszont elmondható, hogy nagyon bíznak a hosszú távú eredményességben – foglalta össze véleményét az Independentnek Daniel Bernmar, baloldali politikus, aki az elsők között propagálta a 6 órás munkanapot. Ellenpéldaként említette a Toyotát, amely már 13 éve rövidített munkanapokkal dolgoztat svédországi központjában, mégis produktív és sikeres csapatot tudhat maga mögött. Úgy tűnik, hosszú távon van esély a 30 órás munkahétre, reméljük nemcsak Svédországban.

Környezetvédelmi adót fizethetnek a turisták Izlandon

Egyelőre még csak javaslat, de ha tovább folytatódik a – főleg turisták által – okozott környezetszennyezés Izlandon, könnyen törvény születhet abból, hogy a turisták bérelt kocsijuk és szállásuk után extra járulékot fizessenek.
A helyzet különösen a népszerű piknik- és campingező helyeken súlyos, illetve az országutak mentén. A kocsikból kidobált és a szálláshelyeken elszórt szemét pár évtizede még ismeretlen fogalom volt ebben a kis országban, mára viszont már komoly fejtörést okoz az izlandiaknak, ezért fokozottan hangsúlyozni szeretnék élőhelyük tisztaságának fontosságát. Tervezik, hogy az Izlandra tartó repülőjáratokon kisfilmeket mutatnak be az ország élővilágáról és a környezetvédelemről. Mivel a turisták száma évről évre növekszik, ezért az izlandiak inkább a megelőzésben hisznek, viszont ha szükséges lesz, akkor törvényt alkotnak majd az extra költségek megfizettetéséről. Óvjuk hát ezt a törékeny kis világot, ha Izlandra látogatunk, mert nekünk ugyan csak pár hét ott-tartózkodás, de sokaknak ez az otthona!

Négyből három norvég betiltaná a nikábot az iskolában

Az utóbbi években komoly problémaként merült fel Norvégiában is a muszlim nők arcot takaró kendőjeként ismert nikáb viselése. Njal Høstmælingen, nemzetközi emberi jogi szakértő szerint a nikáb „nem kívánatos” öltözet egy olyan országban, ahol „disznóhúst esznek, alkoholt isznak és az emberek láttatni engedik az arcukat”.
Kari Vogt, az oslói egyetem törtésze szerint az ország lakóinak sokkal rugalmasabbnak kellene lenniük, mert a tiltás nem vezet sehová, csak mélyíti az emberek közötti ellentéteket.
Tavaly novemberben a norvég parlament elfogadta a teljes arcot takaró kendő viselésének tiltását az iskolákban. A törvény várhatóan még idén érvénybe lép, a radikális muszlim lakosok számos tiltakozása és tüntetése ellenére.

Források:

http://www.independent.co.uk/news/business/news/sweden-six-hour-working-day-too-expensive-scrapped-experiment-cothenburg-pilot-scheme-a7508581.html

http://icelandreview.com/stuff/views/2016/11/08/fighting-litter-landscape?language=en

http://norwaytoday.info/education/three-four-want-prohibit-nikab-school/

X