Hírek jegeskávé mellé 3.

Növekvő Izland

Jó hír az izlandiak számára, hogy az idei statisztikák szerint a populáció 5820 fővel (1,8%-kal) nőtt, így a sziget teljes lakossága ez év január elsején elérte a 338 349 főt. Nemcsak a gyermekek száma nőtt, hanem az 5000 főnél nagyobb lélekszámú településeké is. Az izlandiak több mint 62%-a a fővárosban él, nem meglepő módon. Az ország úgy tűnik kezd igazán magára találni a 2008-as válság óta: Reykjavíkban emelkedtek leginkább az ingatlanpiaci árak az utóbbi egy évben, 14,7 %-kal.

16 kg ruha – évente

Ruhák, ruhák, ruhák…. Évente átlagosan tizenhat kilónyi új ruhamennyiség kerül a dánok szekrényébe, komódjaiba. A ruhanemű olcsóbbá válásával nemcsak a felhalmozás veszélye áll fenn, hanem a környezet újabb leterhelése. Sajnos nehezíti a tehermentesítést, hogy bár több mint 41 tonna ruhanemű vándorol át évente különböző jótékonysági szervezetekhez, de a dán környezetvédők leginkább amiatt vannak gondban, hogy nem tudják, hová tűnhet további 48 tonnányi ruhamennyiség….

Katonás rend

Svédország újra bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot – jelentette be a napokban a svéd védelmi miniszter. E lépés válasz arra a régóta tartó orosz provokációra, amelyet a svédek sérelmeznek. Az utóbbi hónapokban ugyanis sokszor előfordult, hogy orosz tengeralattjárók és repülőgépek engedély nélkül léptek be Svédország területére. A parlament által elfogadott javaslat szerint 2018-tól minden 1999 után született svéd férfinek 11 hónapnyi kötelező sorkatonai szolgálatra kell bevonulnia.

Egy 2010-es reform óta nők is szabadon csatlakozhatnak a milíciához, ám a tervek szerint akár ők is bevonhatóak lennének a szolgálatba. Egyébként a sorkatonai szolgálat alatt a kiskatonák megfelelő fizetést kapnának. Az első behívókra az érintettek már ez év július 1-jétől számíthatnak.

X