Boldog új évet és köszönet a régiért! – Szilveszter a norvégoknál

Az új év köszöntése Norvégiában is az ünneplésről, jókedvről és mulatozásról szól. A norvégok lelkesen és szenvedélyesen vetik bele magukat az ünnepi időszakba, ami Luca napkor kezdődik, és aminek egyik vidám állomása a szilveszter. Az Új Évet a családok, barátok, kicsik és nagyok összegyűlve, felszabadultan és vidáman köszöntik. Ez ott is az italozás, partizás ideje. Egyrészt családi, másrészt társasági ünnep, mivel az emberek együtt ünnepelnek a családtagokkal, barátokkal, aztán később kimennek a szabadba, és másokkal is együtt vigadnak. Sok család nagy ünnepséget szervez otthon, ahova meghívják a rokonaikat és barátaikat is, hogy finom ételekkel és borokkal várják az évfordulót.

A norvégok általában is szeretnek mulatni, és a szilveszter egy jó alkalom erre, úgyhogy hajnalig folynak a mulatságok a városokban és a falvakban is. Ahogy éjfélt üt az óra, az emberek kimennek tűzijátékot nézni, és beszélgetni a barátokkal, szomszédokkal. A naptárfordulón köszöntőket, illetve jókívánságokat mondanak egymásnak, és mindenki boldog, felszabadult hangulatban köszönti az Újévet. A norvégok nemcsak az új évet üdvözlik, de megköszönik az óévet is egymásnak („boldog új évet, és köszönet az óévért”, “godt nyttår og takk for det gamle!”)

Ahogy már említettük, a norvégok állítólag jobban szeretik privát körben tölteni a szilvesztert és az új évet, mintsem bárokban, vagy más nyilvános helyeken mulatni. A szilveszterhez hozzá tartozik a tűzijáték, amit lehetőleg a saját házuk kertjében rendeznek meg. A tűzijáték nagyjából 9 órakor kezdődik, és éjfélig egyre fokozódik a hangulat. Általában engedélyezik a házak kertjében a tűzijátékokat, de azokon a vidékeken, ahol fából készült házak állnak egymáshoz közel, természetesen tilos a tűzijáték-gyújtogatás.

A hideg és nedves december amúgy is kissé bezárkózottá teszi őket, így nem meglepő, ha legszívesebben a házuk mögött, magánpartiként lőnek fel petárdákat, tűzijátékokat. Hagyományos szilveszteri étel a sertés pecsenye, vagy a bárány, az előbbi az elkövetkezendő év bőséges eledel zálogaként szerepel az étlapon. Szilveszteri hagyomány, hogy a gyerekek színes ruhákba öltözve körbejárják a szomszédságot, énekelnek, vagy előadnak valamit, és cserébe édességeket (cukorkát, csokit, sütiket, narancsot) kapnak. Ezt a szokást Nyttårsbukk-nak hívják (aminek az első fele az új évet jelenti). Norvégia bizonyos vidékein a felnőttek is beöltöznek, és házról házra járnak, ahol itallal, koktélokkal kínálják meg őket.

Az egyik legjellegzetesebb norvég szilveszteri szokás a rizspuding készítése, amibe egy egész mandulát rejtenek el. A rizspuding szimbolikus szilveszteri étel és édesség Norvégiában, ami egy édes új évet vetít előre. Nagyon hisznek abban, hogy aki a vacsoránál megkapja az elrejtett mandulát a pudingjában, az valóban szerencsés lesz, és az új évben vagyonra tesz szert.

Godt nyttår! Boldog új évet!

Forrás: https://cspv.hu

X