Amikor a skandinávok alkotnak: Homokozó az asztalon

magic-sand98% homok, 2% varázslat – így hirdeti magát a legújabb készségfejlesztő játék a Kinetic Sand. Amikor először hallottam róla, felkaptam a fejem. Kinetikus homok: az meg mi? Az első két szó, amely eszembe jutott a kibernetikus és a frenetikus volt. Na, de hogy jön ehhez a homok?

A történet eleje 2003-ban indult, amikor egy svéd származású amerikai üzletember, Jeffrey Barnett start-up vállalkozást indított. A vállalkozás Jeffrey játék- és gyermekszerető természetéből fakadt: olyan játékot szeretett volna gyártani, amely nemcsak felkelti a gyermekek érdeklődését, hanem fenn is tartja azt, miközben fejleszti a képességeiket. Ötletét a svéd építőipari cégtől, a Deltától vette, akik szobrászati és építőipari célokra kifejlesztettek egy „varázshomokot”, amely állagában megegyezett a tengerparti homokéval, de tulajdonságaiban jóval felülmúlta azt.

A színtiszta kvarchomokhoz olyan szilícium alapú polimereket adagoltak, amely nedves érzetűvé tette a homokot. Ez a finom anyag nem pergett ki az ujjak közül, könnyen alakítható, de állagát sokáig megtartó anyaggá vált, amely a polimerek ellenére vegytanilag közömbös maradt, vagyis nem volt ártalmas az emberi szervezetre. Barnett – merítve az ötletből – rájött, hogy ez a finom, de „mozgékony” homok kiváló szórakozási lehetőség minden korosztály szám
ára. Az allergénmentes játék fejlesztheti a kicsik finommechanikai mozgásait, kézügyességét, kreativitását, sőt még az állandóan valamit piszkálni vágyó felnőttek kezeit is leköti. Az ötlet zseniális volt, de hogyan lett ebből üzlet?jeffrey-barnett

Az USA-ban startoló kisvállalkozásnak nem sok esélye volt leszerződni nagy múltú európai cégekkel. Jeffrey Barnett ötlete egy véletlennek köszönhetően mégis utat talált magának, méghozzá a lehető legjobb emberhez: Barnett egy New Orleans-i liftben együtt utazott Jonas Modellel, a Deltasand feltalálójával és a Delta svédországi alapítójával. A rövid utazás alatt megegyeztek egy üzleti vacsorában, amelyet hamar szerződéskötés követett. Pár hónappal később egy konferencián Jeffrey találkozott David McCloskey-val, egy számítógépes játékfejlesztővel, innentől pedig nem volt megállás.

Ma már a Kinetic Sand-varázs elérte hazánkat is: kaphatunk színes és festhető homokot is. A Waba Fun által Svédországból forgalmazott árut 2,5 kilogrammos kiszerelésben akár 7990 forintos áron is beszerezhetjük. Garantált szórakozás egy beltéri homokozóhoz 3 éves kortól, persze ha betartunk néhány egyszerű szabályt: a tárolt helyiségben legyen minimum 60%-os páratartalom, mert erős napsütés és nagyon száraz levegő mellett kissé szárazabbá válhat az anyag. Ekkor is megtartja ugyan előnyös tulajdonságait, de picit nehezebb lesz vele alkotni. Háziállatoktól távol kell tartani, illetve ne keverjünk hozzá igazi homokot. Tiszta kézzel öröm a játék, mert a kinetikus homok nem koszolja a kezünket, de mi bekoszolhatjuk. Elég egy jól záródó edényben tartani, ha meguntuk a játékot, amelyet az alábbi linken bemutatott tulajdonságai miatt néhány óráig biztosan nem tudnék elképzelni.

Nem tudod elképzelni, hogy milyen is lehet ez az új fajta homok? Kattints ide, és nézd meg a Waba Fun kisfilmjét.

X